9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
4,52 CNY CNY CNY
34,72 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,97 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Metal İş Kolundan Cuma Günü Genel Grev Sinyali

Bursa’daki ana ve yan sanayilerde çalışan işçiler 26 Haziran Cuma gününe kadar fabrika önlerinde ve içlerinde eylemlerin süreceğini, ücretlerde iyileştirme yapılmazsa Cuma günü genel greve gidileceğini duyurdu

Metal İş Kolundan Cuma Günü Genel Grev Sinyali

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) önceki gün yaptığı ücret açıklamasından memnun olmayan işçiler, yeni bir ücret iyileştirmesi için 26 Haziran Cuma gününe kadar bekleme kararı aldı. Fabrikalarda Cuma gününe kadar protesto eylemleri planlanırken, ücret artışı konusunda işverenler tarafından olumlu bir adım atılmazsa Cuma günü genel greve gidileceği ifade ediliyor. İşçilere Bursa dışındaki Ford Otosan ve Otokar gibi fabrikalardan da sosyal medya üzerinden destek geldi. Metal iş kolunu etkileyen eylemler ilk olarak herhangi bir sendikaya üye olmayan Ermetal fabrikasında başladı. İşçilerin zam talebiyle başlayan iş bırakma eylemi aynı gün MESS’in üye fabrikalarda uygulayacağı ücreti açıklamasıyla diğer ana ve yan sanayilerde de tepkiye neden oldu. Öte yandan dün Tofaş’ta aralarında eylemlere katılanların da bulunduğu 200’ye yakın kişinin işten çıkarıldığı ileri sürüldü. Telefonla aranan işçilere iş akitlerinin sona erdirildiğinin söylendiği belirtildi.
Ermetal’de anlaşma sağlandı

Herhangi bir sendikaya bağlı olmayan Ermetal’de de işçi ve işveren arasında gerginliğe neden olan iş bırakma eylemi 1 gün sürdü. İşçiler ve Ermetal yönetimi arasında sürdürülen görüşmelerde dün uzlaşmaya varıldı. Ermetal yönetiminden önceki gün işçilerin cep telefonlarına gönderilen mesajda, işçilere sunulan teklifin kabul edilmemesi halinde çalışmak istemeyenlerin iş akitlerinin tazminatsız fesh edileceğini bildirmişti. Mesajda, “Çağrımıza cevap verme süresi bu sabah 10.00’da sona erecektir. Kapıdaki defterleri imzalamanız gerekmektedir. Çalışmayı kabul etmeyenler için yasal süreç başlatılacaktır” ifadeleri kullanılmıştı. Görüşmeler sonucunda Ermetal fabrikasında bir gün süren iş bırakma eylemi, “İşçi ücretlerine yüzde 10 zam yapılması, ocak ayına kadar 3 taksitte işçilere bin lira prim verilmesi, 2016 yılında her ay 100 lira, toplamda bin 200 lira prim verilmesi ve 2017’de toplamda 600 lira prim verilmesi” anlaşmasıyla sona erdirildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre Bursa’da metal iş kolunda 136 bin 698 işçi çalışıyor. Bursa’dan sonra metal iş kolunda en fazla yoğunluğa sahip illerin başında Kocaeli geliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ocak ayı verilerine göre Türkiye genelinde ise metal iş kolunda faaliyet gösteren 11 sendikanın 233 bin üyesi bulunuyor. İşçilerin yoğun olarak birleştiği Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası’nın Türkiye genelinde 177 bin 125 üyesi bulunuyor. Türk Metal Türkiye genellinde yüzde 12.26’lık oranla en fazla örgütlü olan sendika. İşverenle sözleşme yapma hakkına sahip olduğu fabrikalar arasında Mercedes Benz Türk AŞ, Ford Otosan, Bosch, Arçelik, BSH, Karsan, Renault, BMC, Tofaş, Türk Traktör, Delphi, Hema, MAN Türkiye gibi büyük sanayi kuruluşları yer alıyor. Hak-İş’e bağlı Çelik-İş’in Türkiye genelinde 28 bin 823, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş’in ise 25 bin 595 üyesi bulunuyor. Diğer sendikalar ve üyelikleri ise daha lokal bir yapıya sahip.voleo

Dört büyük ilde bölge temsilciği bulunan MESS’in Bursa’da 51, İstanbul’da 106, Ankara’da 24 ve İzmir’de ise 25 üye fabrikası bulunuyor. MESS, bu fabrikalarda işveren adına sendikalarla sözleşme yapma hakkına sahip. MESS’in Bursa’daki üyeleri arasında Oyak Renault, Tofaş, Karsan gibi ana sanayilerin yanı sıra Valeo, Yazaki, Türk Prysmian, Chassis Brakes International, Coşkunöz, Beyçelik, B-Plas, Asil Çelik, Farba, Kırpat gibi büyük yan sanayiler de yer alıyor. Otomotiv ana ve yan sanayiinde yer alan üyelerin ağırlıklı olarak faaliyette bulunduğu Bursa’da yer alan MESS Bursa Bölge Temsilciliği 1974 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Bursa Bölge Temsilciliği kapsamında Bilecik, Eskişehir, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova da yer alıyor.

İşçilerin talepleri neler?

Ücretlerde iyileştirme yapılmadığı takdirde 26 Haziran Cuma günü genel greve gideceklerini ifade eden işçiler; “Bosch sözleşmesi baz alınarak ücret iyileştirmesi yapılsın, bu eylemlerden dolayı soruşturma ve işten atma yapılmasın, bu süreçte işten atılan işçiler geri alınsın” diyor. Türk Metal ve MESS arasında 13 Nisan’da Bosch için imzalanan anlaşmaya göre ise saat ücreti 5.34 liranın altında olanların ücretleri 5.34’e çekildikten sonra, sırasıyla ilk dönemde yüzde 7 + 70 kuruş, ikinci dönemde yüzde 7 + 20 kuruş, üçüncü dönemde yüzde 2.22 + 15 kuruş ve dördüncü dönemde de yüzde 5.55 + 15 kuruş olarak düzenlenecek. Bu düzenlemenin ardından ilk altı ay zammı olarak 1 Eylül 2014 tarihinde her üye kendi saat ücretinin yüzde 3.78’i oranında ve ilaveten işyerinin 31.8.2014’teki ortalama ücretinin yüzde 6’sı oranında zam alacak. 1 Mart 2015’te yüzde 3.63 oranında zam aldıktan sonra 1 Eylül 2015 tarihinden itibaren takip eden zamlar Türk Metal – Mess arasında imzalanan Grup Toplu İş Sözleşmesi hükümleri çerçevesinde yapılacak.

kaynak:dünya

tarih:24.06.2015

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Bulgaristan ve Türkiye arasında ikinci bir demir yolu hattı kurulacak

18 Nisan 2024 Perşembe

EUROMETAL forumu: İber yarımadasında çelik piyasası değerlendirildi

16 Nisan 2024 Salı

İran ve İsrail arasındaki gerginlik devam ediyor, kargo gemisine el konuldu

14 Nisan 2024 Pazar

Gazze'de ateşkes ilan edilene kadar Ankara'nın Tel Aviv'e ihracatı sınırlı olacak

13 Nisan 2024 Cumartesi

Yeşil çelik projelerine toplamda 10,5 milyar Euro finansman sağlandı

9 Nisan 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun