9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
4,52 CNY CNY CNY
34,69 EUR EUR EUR
32,57 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,97 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Kamu Yapım İşlerinde 'Sorgusuz' Aşırı Düşük Teklifle İhale Dönemi Bitti

Danıştay kararının etkilediği ihalelerin yıllık hacmi40 milyar TL’yi buluyor. Yeni ihale yasası yolda...

Kamu Yapım İşlerinde 'Sorgusuz' Aşırı Düşük Teklifle İhale Dönemi Bitti

Kamu yapım ihalelerinde “sorgusuz” aşırı düşük teklif vererek ihale alma dönemi kapandı. Sorgulama yapmanın yasal zorunluluk olduğuna ve bu zorunluluğun yönetmelikle kaldırılamayacağına hükmeden Danıştay 13. Dairesi, ilgili yönetmeliğin yürütmesini durdurdu. Yürütmesi durdurulan uygulama kapsamındaki ihalelerin yıllık hacminin yaklaşık 40 milyar TL’yi bulduğu ve henüz tamamlanmamış yapım işi ihalelerinin bu karardan etkilenmesinin söz konusu olacağı belirtiliyor. İptal başvurusunu yapan Avukat Melih Akkurt, sorgulanmadan verilen ihalelerin bitirilmesinde güçlüklerin diğerlerine kıyasla daha fazla olduğunu ve sıklıkla açılan tamamlama ihaleleriyle kamunun toplam maliyetinin daha fazla arttığını kaydetti. Kararı değerlendiren İNTES Başkanı Celal Koloğlu da aşırı düşük teklifl erin çoğunlukla kamu yararının tersine işlediğini ifade etti ve çözüm olarak, teklif edilen bedelin tamamının sigortalanmasını önerdiklerini söyledi. Koloğlu, KİK’nin yeni bir kamu ihale yasası hazırladığını da bildirdi.

Kamu İhale Kanunu kapsamında yapılan yapım ihalelerinde; ihale makamının diğer tekliflerin çok altında kalan (aşırı düşük teklif ) teklifl eri sorgulama yapmadan ihaleyi vermeye yönelik yetkisi durduruldu. Danıştay, ilgili yönetmeliğin yürütmesini de durdurdu. Karar, halen devam eden birçok ihaleyi de kapsıyor. İhale makamlarına bu yetkiyi veren yönetmeliğe karşı açılan davada Danıştay, sorgulama yapmanın yasal zorunluluk olduğuna, yönetmelikle bu zorunluluğun kaldırılamayacağına hükmetti. İptal başvurusunu yapan Avukat Melih Akkurt, sorgulama yapılmamasının kamu yararını bozucu etki yaptığını, ihalelerin sanıldığının aksine hızlanmadığını belirtti. Akkurt, sorgulanmadan verilen ihalelerin bitirilmesinde güçlüklerin diğerlerine kıyasla daha fazla olduğunu ve sık sık “ikmal” (tamamlama) ihaleleri açıldığını, bunun da maliyeti yükselttiğini kaydetti. Yürütmesi durdurulan yönetmeliğin toplam kapsamı yıllık yaklaşık 40 milyar TL’yi buluyor. Kamu İhale Kanunu’na göre, bir yapım ihalesinde, tekliflerden biri diğerlerinden belirgin bir şekilde düşükse, idare teklif sahibine “bunu nasıl gerçekleştireceğine” dair bilgi soruyor. Teklif sahibi de ayrıntılı biçimde işi nasıl yapacağını tarif ediyor ve ayrıntılı mali bir bilgi sunuyor. Yönetmelik bu sorgulamayı idarenin takdirine bırakmıştı.

İnşaat sektörünü yakından ilgilendiriyor

Yapım ihalelerini kazanabilmek için zaman zaman gerçekçi olmayacak düzeyde düşük tekliflerin verilebildiği eleştirileri getiriliyordu. Ortalama yöntemi denilen ve çok yüksek ve çok düşük tekliflerin ihale sırasında değerlendirme dışı bırakıldığı aşırı düşük teklifin bu yolla bertaraf edildiği model 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile terk edildi ve bunun yerine, düşük teklif verenlere yönelik olarak, tekliflerin mali ve işleyişini kapsamlı olarak sorgulama imkanı tanındı. Ancak Şubat 2014’te torba kanun düzenlemesi içinde yer alan kanun değişikliğinde, idarelere ihalenin kendine has özellikleri bulunması halinde en düşük teklif sorgulaması yapmama imkanı getirildi.

Kanun bu düzenlemesindeki kısıtlayıcı hükümlere karşılık 7 Haziran 2014’te yayınlanan ve “Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği” nde değişiklik yapan yönetmelikle idarelere, en düşük teklifi ayrıntılı sorgulama ya da sorgulamama yetkisi genişletilerek, ihale dokümanında aşırı düşük teklif açıklaması istenmeyeceğine dair hüküm konulması halinde, sorgulama yapılmayabileceği hükmü konuldu. Yönetmeliğin ardından çok sayıda ihalede düşük teklifler sorgulanmadan işleri üstlendi.

Danıştay: Kanuna göre sorgulama öncelikli

Yönetmelik değişikliğinin iptali için dava açan Avukat Melih Akkurt, yönetmeliğin kanunun amir hükmünü genişletici bir etki yaptığını ve bunun hukuka aykırı olması yanında, kamu kaynaklarının da israfına yol açtığı görüşünü savundu. Danıştay 13. Dairesi’nde görülen iptal istemli başvuruda, yönetmeliği kanuna aykırı buldu ve yürütmesini de durdurdu. Kararı değerlendiren Avukat Melih Akkurt, “Bu karar kamu kaynaklarının korunması anlamında önemli bir adım. Aşırı düşük teklife verilen ihalelerin büyük bölümü işlerin yarım bırakılmasına neden oluyor ve ihalelerin tekrarlanmasıyla sonuçlanıyor. Bu da kamuyu zarara uğratıyor” dedi.

Melih Akkurt, en düşük teklifin herhangi bir incelemeye konu olmadan ihale alması uygulamasının, her ne kadar teminat mektubu vb. kısmi caydırıcılık uygulamaları görülse de firmalara cazip geldiğini ve çok sayıda firmanın “hele işi bir alalım” diyerek gerçekçi olmayan fiyatlarla ihalelere girdiğini belirtti. Bu tür ihale sonuçlandırmalarının “işi hızlandıracağı” yönünde görüşler olduğunu belirten Akkurt, işin tamamlanamaması nedeniyle bütün savların çöktüğünü kaydetti. Akkurt, “Çok ciddi aşırı düşük teklif incelemesinden geçmiş işlerde dahi yarım kalan işler olabiliyor. Herkes, 'ikmal ihalesi' yani yarım kalan işi tamamlama ihalesindeki artışı gözleyebilir. Aşırı düşük teklifle bir iş alındığında öncelikle iş tamamlanamıyor ve zaman kaybı oluyor” görüşünü vurguladı.

Bitmemiş ihalelerde şirketlerin tavrı değişebilir

Akkurt, yürütmeyi durdurma kararının ardından, henüz tamamlanmamış yapım işi ihalelerinin etkilenmesinin söz konusu olacağını kaydetti. Şirketlerin tekliflerini gözden geçirmek isteyeceği, hatta idarelerin bu yönde karar alması gerekebileceğini kaydetti. Akkurt, hukuk kuralları gereği tamamlanmış ihaleler için ise kararın etki etmeyeceğini anlattı. Danıştay’ın aldığı karar, 2014 yılı kamu ihale verilerine göre yaklaşık 40 milyar TL’lik yapım işi hacmine konu ihaleleri etkileyecek.

Müteahhitler Birliği’nin temel talepleri arasındaydı

Aşırı düşük teklifl erle ihale kazanılmasının engellenmesi, müteahhitlik örgütlerinin de talepleri arasındaydı. Türkiye Müteahhitler Birliği, yayınladığı sektör taleplerinde de bu konuyu gündeme taşımıştı. TOBB Sektör Meclisleri raporunda da bu sorun gündeme getirilerek, kamunun aşırı düşük teklifleri engelleyici düzenleme yapması istenmişti.

Yeni yasa hazırlanıyor

İNTES Başkanı Celal Koloğlu: “Aşırı düşük teklifl erle verilen işler, zamanında bitmiyor ve tekrar ihale ediliyor, keşif artışlı işlerden bile daha pahalıya mal oluyor. Aşırı düşük teklifl erin önüne geçmek üzere, Kamu İhale Kurumu yaptığı son değişiklikle sınır değerin altında kalan işlerde normalde teklif edilen bedelin yüzde 6’sı olan kesin teminat mektubu tutarını yaklaşık maliyet bedelinin yüzde 9’u olarak belirlemişti. Bu da aşırı düşük teklifi engellemedi. Aşırı düşük teklifl erin önüne geçmek için, teklif edilen bedelin tamamının sigortalanması şeklinde bir sistem de önerilebilir. Kamu İhale Kurumu, İNTES ve tüm sektör kuruluşlarının görüşünü de alarak yeni bir kamu ihale yasası hazırlıyor.”

kaynak: dünya

tarih: 29.04.2015

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Bulgaristan ve Türkiye arasında ikinci bir demir yolu hattı kurulacak

18 Nisan 2024 Perşembe

EUROMETAL forumu: İber yarımadasında çelik piyasası değerlendirildi

16 Nisan 2024 Salı

İran ve İsrail arasındaki gerginlik devam ediyor, kargo gemisine el konuldu

14 Nisan 2024 Pazar

Gazze'de ateşkes ilan edilene kadar Ankara'nın Tel Aviv'e ihracatı sınırlı olacak

13 Nisan 2024 Cumartesi

Yeşil çelik projelerine toplamda 10,5 milyar Euro finansman sağlandı

9 Nisan 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun