9.524,80 TRY BIST 100 BIST 100
4,52 CNY CNY CNY
34,72 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
86,95 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,48 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
34,65 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
116,41 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.488,33 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Kadifekale'de "İkinci Dalga"

2010-2012 yılları arasında Kadifekale heyelan alanında 2 bini aşkın gecekonduyu kaldırarak yerine Kent Ormanı kuran İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kez aynı bölgedeki antik tiyatronun ortaya çıkarılması ve kültürel tesis alanının oluşturulması için harekete geçti. 33 milyon lira harcayarak 205 binayı daha kamulaştıran Büyükşehir, 180'inin yıkımını tamamladı; Kadifekale biraz daha rahatladı. Şimdi sırada 127 binanın kamulaştırması var...

Kadifekale'de "İkinci Dalga"

Kentsel Yenileme Projesi kapsamında Kadifekale’deki 44 hektarlık alanda 2 bin 121 sağlıksız konutu boşaltarak yerine yeni bir kent ormanı kuran İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kez bölgedeki tarihi mirasın ortaya çıkarılması için örnek bir çalışmaya daha imza atıyor. Kadifekale’de gecekondular arasına sıkışıp kalan 16 bin kişilik Antik Roma Tiyatrosu’nu gün yüzüne çıkarmak amacıyla başlattığı kamulaştırma ve yıkım çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, aynı bölgedeki kültürel tesis alanı için de hız verdi. Yaklaşık 31 bin m²’lik arazide şu ana kadar 205 binanın kamulaştırma işlemleri tamamlandı. Bunlardan 180’i yıkıldı. Bu kapsamda ödenen kamulaştırma bedeli ise 33 milyon 250 bin TL'ye ulaştı. Aynı bölgedeki 127 bina daha halen devam eden kamulaştırma sürecinin ardından yıkılacak.

Bir taş, iki kuş
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kamulaştırma çalışmalarını yürüttüğü alanın bir bölümü, Antik Roma Tiyatrosu kalıntılarını barındırıyor. Geri kalan bölüm ise kültürel sergi alanları ve kültürel tesisler ile açık-kapalı otoparkların yer alacağı bir projeyle değerlendirilecek. Projenin tamamlanmasıyla bölgedeki turizm varlığının ciddi olarak hareketlenmesi bekleniyor.
Yıkımların ardından yürütülecek arkeolojik çalışmalarla, Roma dönemi özellikleri taşıyan 16 bin kişi kapasiteli tiyatro ortaya çıkarılacak. Bölgede Antik Tiyatro’yu gün yüzüne çıkaracak arkeolojik çalışmalar, Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan destek protokolü çerçevesinde yapılıyor. Kadifekale’deki antik tiyatro ile ilgili en ayrıntılı bilgi, 1917 – 1918 yıllarında Otto Berg ve Otto Walter’ın araştırmalarında ve araştırmalarına yönelik hazırladıkları plan ve kesitlerde bulunuyor.

Gecekonduların yerine kent ormanı
Kadifekale’yi çarpık yapılardan temizleyerek ağaçlandıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, dikilen fidanlar defalarca yakılmasına rağmen, bölgeyi yemyeşil bir kent ormanına dönüştürme çabalarından vazgeçmedi. Yıkılan sağlıksız konutların ardından bölgeye on binlerce ağaç dikildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2008’den bu yana, gecekondular ve çarpık yapılarla kaplı bölgenin bugünkü durumuna ulaşması için yaklaşık 500 milyon TL harcadı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Bulgaristan ve Türkiye arasında ikinci bir demir yolu hattı kurulacak

18 Nisan 2024 Perşembe

EUROMETAL forumu: İber yarımadasında çelik piyasası değerlendirildi

16 Nisan 2024 Salı

İran ve İsrail arasındaki gerginlik devam ediyor, kargo gemisine el konuldu

14 Nisan 2024 Pazar

Gazze'de ateşkes ilan edilene kadar Ankara'nın Tel Aviv'e ihracatı sınırlı olacak

13 Nisan 2024 Cumartesi

Yeşil çelik projelerine toplamda 10,5 milyar Euro finansman sağlandı

9 Nisan 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun