9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
4,52 CNY CNY CNY
34,72 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,97 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Emtia piyasası nisan ayına iyi başlamadı

1.677,99 dolarla Haziran 2020'den bu yana en düşük seviyesini gören altının ons fiyatı, gelen tepki alımlarıyla 1.730 seviyelerine çıkmasına karşın yine de haftayı hafif düşüşle tamamladı...

Emtia piyasası nisan ayına iyi başlamadı

Emtia piyasası, dolara olan talebin artması ve ABD 10 yıllık tahvillerindeki yükseliş eğiliminin devam etmesiyle nisan ayına iyi bir başlangıç yapmadı.

Dolara olan talebin artması ve ABD 10 yıllık tahvillerindeki yükseliş eğiliminin sürmesi, geçen hafta emtia piyasasında işlem gören ürünlerin performansını olumsuz etkiledi.

Analistler, ekonomilerdeki kısıtlamaların devam edeceği beklentisi ile artan talep endişelerinin fiyatlarda değer kaybına neden olduğunu belirtti.

1.677,99 dolarla Haziran 2020'den bu yana en düşük seviyeyi gören altının ons fiyatı, gelen tepki alımlarıyla 1.730 seviyelerine çıkmasına karşın yine de haftayı hafif düşüşle tamamladı. ABD 10 yıllık tahvillerindeki yükseliş, altın fiyatları üzerinde baskı oluşturmaya devam etti.

Bakır fiyatlarında yüzde 2, alüminyum fiyatlarında da yüzde 1,5'i aşkın değer kaybı oldu.

Geçen hafta tarım emtia fiyatlarında da sert düşüşler görüldü. Kahve fiyatlarında yüzde 6 civarında, pamuk ve şeker fiyatlarında da yüzde 3'ün üzerinde düşüş kaydedildi.

Ekonomilerdeki kısıtlamaların devam edeceği beklentisi ile artan talep endişeleri, kahve fiyatlarında değer kaybına neden olurken, kahvede net uzun pozisyonlar da azalıyor. Ayrıca, Avrupa'da artan virüs ve aşı endişeleri kahve talebine olumsuz yansıyor.

Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş ile arza yönelik artan endişeler, geçen hafta şeker fiyatlarında değer kaybına neden oldu.

Mısır fiyatları Temmuz 2013'ten bu yana en yüksek seviyesini gördü

Tarım emtialarındaki düşüşe karşın mısır fiyatlarındaki yükseliş dikkati çekti. Mısırın bushel'i 5,85 dolarla Temmuz 2013'ten bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Mısır piyasasında Çin etkisi devam ediyor. Çin kaynaklı alımlar ve Meksika'da üretimin beklentiler altında kalması, mısır fiyatında yükselişe neden olurken, ABD'de mısır ekili alanlara yönelik tahminlerin beklentilerin altında kalması da fiyat artışını beraberinde getirdi.

Otomobil üretiminde katalitik konvertör için platin talebinin artması geçen hafta platin fiyatlarını olumlu etkiledi. Platin fiyatları, yüzde 2'nin üzerinde değer kazandı.

"Avrupa'da artan aşı endişeleri küresel olarak piyasalara olumsuz yansıyor"

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dolar endeksi ve tahvil faiz getirilerinin yüksek kalmaya devam ettiğini belirtti.

Ergezen, Çin ve ABD arasında artan gerginliğin pamuk talebini olumsuz etkilemeye devam ettiğini aktararak, Avrupa'da artan aşı endişelerinin küresel olarak piyasalara olumsuz yansıdığını, pamuğun da ekonomik aktivitelere en duyarlı emtialardan biri olduğunu, bu hafta pamuk için benzer bir senaryo görülebileceğini söyledi.

Şeker fiyatlarına değinen Ergezen, Avrupa'da artan virüs ve aşı endişelerinin şeker talebini etkilediğini belirterek, bununla beraber petrol piyasasındaki satış baskısının da şeker üzerindeki baskıyı artıran bir unsur olduğunu kaydetti.

Mısır fiyatlarındaki artışa dikkati çeken Ergezen, özellikle mısır ekili alanların azalacağı endişelerinin mısır fiyatlarındaki artışta etkili olduğunu vurguladı.

Ergezen, ABD Tarım Bakanlığı'nın (USDA) mısır ekili alanlara yönelik tahminlerinin birçok analistin beklentisinin altında kaldığını, bu nedenle mısırda geçen hafta boyunca alıcılı seyir izlendiğini ifade etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Bulgaristan ve Türkiye arasında ikinci bir demir yolu hattı kurulacak

18 Nisan 2024 Perşembe

EUROMETAL forumu: İber yarımadasında çelik piyasası değerlendirildi

16 Nisan 2024 Salı

İran ve İsrail arasındaki gerginlik devam ediyor, kargo gemisine el konuldu

14 Nisan 2024 Pazar

Gazze'de ateşkes ilan edilene kadar Ankara'nın Tel Aviv'e ihracatı sınırlı olacak

13 Nisan 2024 Cumartesi

Yeşil çelik projelerine toplamda 10,5 milyar Euro finansman sağlandı

9 Nisan 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun