9.548,09 TRY BIST 100 BIST 100
4,52 CNY CNY CNY
34,59 EUR EUR EUR
32,52 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,59 TRY Faiz Faiz
89,51 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,26 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,29 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
109,86 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.485,15 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Bir Zamanlar Karantina Şehri Olarak Anılan İzmir

Koronavirüs ile gündeme gelen Karantina Adası öncesinde Karantina Şehri vardı… İzmir tüm bu yaşananlara ev sahipliği yapan bir metropol. İşte tüm detaylar…

Bir Zamanlar Karantina Şehri Olarak Anılan İzmir

Urla Karantina Adası’nın son günlerde gündeme gelmesi ile birlikte İzmir hakkında az bilinen bir haberi daha sizlerle paylaşmak istedik. Kovid-19 sebebi ile yaşadığımız karantina günlerinin bir benzeri uzun yıllar öncesinde İzmir’de yaşanmıştır. Gelin tüm detayları karantina şehrini öğrenelim.

Geçmişte, bu günkü Mithatpaşa Meslek Lisesi, Hamidiye Camii ve Karantina Hamamı’nın önünden sahile inen yolda köşkler ve yalılar, muhteşem bahçelerle dolu evler vardı. Deniz banyoları, iskelesi ve kumsalı olan bir yere sahipti. Geçmiş yıllarda Mithatpaşa Caddesi değil, Yunanca “güzel manzara” anlamına gelen Kalithea Caddesi’ydi adı.
1840’lı yıllardan sonraki belgelerde adını görmeye başladığımız Karantina bölgesi, XIX. Yüzyıl sonlarından itibaren Yahudiler tarafından “Kallithea” olarak anılır. Adını, İzmir’e gelen vapurlar için yapılan Karantina binasından almıştır.

1844 yılında yapımına başlanmış olan Karantina binasında çalışanlar ve yöneticiler için çevrede yapılan ilk evler aynı zamanda bu semtin de çekirdeğini oluşturur.
İzmir rıhtımı için gerekli taşların büyük bölümü burada bulunan büyük kayalıklardan alındığından, kıyıda yol olabilecek bir alan belirir ve bu nedenle 1860’lardan itibaren yerleşme hızlanıp, tatlı içme sularına sahip kuyularıyla da ünlü bu mahalle şehirle birleşme belirtileri gösterince, Karantina binaları 1896 yılında Urla ilçesi İskele mevkiindeki adaya taşınır.
Karantina, 1885 yılında İzmir’de muhtarlık teşkilâtı kurulması sırasında “İzmir Karantinası” adıyla var olan mahallelerden birisidir. 1891 yılında 517 evin olduğunu bildiğimiz Karantina, nüfusun artmasıyla önceleri Karantina İslâm ve Karantina Rum adlarıyla; Cumhuriyetin ilk yıllarında ise Birinci Karantina ve İkinci Karantina adlarıyla iki büyük mahalleye ayrılır.
Sonraki yıllarda bu mahallelerden biri Hatay semtine dahil olurken, diğeri ise Küçükyalı olarak söylenir olmuştur.
Semte adını veren “Karantina” sözcüğü aslı İtalyanca “Quarantina”dan gelmektedir. Özellikle Orta Çağ’da sık görülen salgın hastalıklara karşı bazı önlemler alınmaya başlamıştır. Bunlar arasında en sık görülen uygulamalardan biri de “Kapalı bir yerde, yedi gün boyunca gözetimde tutmak”tır.

Sözünü ettiğimiz salgın hastalık dönemlerinde şehirleri silahlı muhafızlar korumuş, girişler çıkışlar kontrol altına alınmıştır. Bu konudaki en önemli uygulama 1349 yılında Venedik’te görülür. Bu uygulamada Venedik açıklarına gelen gemiler kırk gün bekletilmeye başlar. Bu nedenle de uygulama bu adı kırk sayısından alır.
İlk karantina merkezi de 1423 yılında yine Venedik'te, “Lazaretto” adıyla kurulur.
Tüm bu gelişimin sonucunda günümüzde Karantina ve Küçükyalı sanki ayrı semtlermiş gibi düşünülürse de Küçükyalı, Birinci Karantina'nın sonradan aldığı addır.
1996 yılında Küçükyalı semtinde oturanların oluşturduğu bir hareket oldukça çok sayıda imza toplayarak "Küçükyalı adının kaldırılarak yeniden Karantina olması" talebinde bulundular. Konak Belediyesi de bu harekete olumlu bakışla katıldı.
Bazı sıkıntılar çıkınca bu kez hiç olmazsa durağın adının değiştirilmesi düşünüldü. Ancak yerel seçimler bu düşüncenin bir zaman için gündemden kalkmasına neden oldu...

 


(Kaynak: "İzmir'i İzmir Yapan Adlar" Sayfa: 150, İBB Kent Kitaplığı No: 55, İzmir 2008)

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

EUROMETAL forumu: İber yarımadasında çelik piyasası değerlendirildi

16 Nisan 2024 Salı

İran ve İsrail arasındaki gerginlik devam ediyor, kargo gemisine el konuldu

14 Nisan 2024 Pazar

Gazze'de ateşkes ilan edilene kadar Ankara'nın Tel Aviv'e ihracatı sınırlı olacak

13 Nisan 2024 Cumartesi

Yeşil çelik projelerine toplamda 10,5 milyar Euro finansman sağlandı

9 Nisan 2024 Salı

Kerkük-Ceyhan boru hattı yeniden açılacak

8 Nisan 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun