9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
34,72 EUR EUR EUR
32,54 USD USD USD
4,52 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,60 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

37 Üreticiye 542 Bin Lira Ceza

Bakan Yazıcı, "Kırtasiye ürünü, ayakkabı ve kıyafet güvensizliği nedeniyle 37 üreticiye 542 bin lira idari para cezası uygulanacak" dedi.

37 Üreticiye 542 Bin Lira Ceza

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri kapsamında bu yıl kırtasiye, okul önlüğü ve ayakkabı gibi okul çağındaki çocukların kullandığı toplam 26 bin ürünün denetlendiğini, 102 farklı marka ve modelden numune alındığını, analiz sonuçlarına göre 37 markanın numunelerinin güvensiz bulunduğunu bildirdi.

Bakan Yazıcı, Bakanlığın Eğitim Dairesi Başkanlığında okul ve kırtasiye malzemelerinin piyasa gözetim ve denetimi sonuçlarını düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Tüketicilerden gelen ihbar ve şikayetlerin, denetimin hangi alanlarda yapılması gerektiğini göstermesi bakımından oldukça faydalı olduğuna işaret eden Yazıcı, tüketici bilincinin yaygınlaşması ile ihbar ve şikayetler aracılığıyla güvensiz ürünlere daha kolay ulaşmalarının mümkün olacağına dikkati çekti.

Güvensiz ürünlerin tespit edilmesi ve piyasadan uzaklaştırılması hedefine yönelik önemli ilerlemeler kaydettiklerini ifade eden Yazıcı, kırtasiye, okul önlüğü ve ayakkabılarına yönelik ilk uygulamayı 2011'de yaptıklarını, söz konusu denetimlerde 33 bin 556 ürün denetlenerek 12 bin 718'inin güvensiz bulunduğunu hatırlattı. Geçen yıl ise bakanlıklarının görev alanında 9 bin 49 ürün incelendiğini ve 2 bin 200'ünün güvensiz bulunduğunu anımsatan Yazıcı, şunları kaydetti:

"Sonuçta 2011'e oranla 2012 yılında ciddi bir düzelme olduğunu gözlemledik. 2011’de kırtasiye ürünlerinde yüzde 53 olan güvensizlik oranı; 2012 yılında yüzde 24'e düştüğünü tespit ettik.  Tüm ürünlerdeki güvensizlik ise 2011 yılında yüzde 38,6 iken; 2012'de yüzde 8,7'ye geriledi. Bu yıl yani 2013’te okullar açılmadan, Ağustos ve Eylül aylarında 10 şehrimizde denetimler yaptık. Bu denetimlerde kırtasiye, okul önlüğü ve ayakkabı gibi okul çağındaki çocuklarımızın kullandığı tüketici ürünlerinden numuneler alındı. Denetimlerde alınan numunelerin nerelerden alındığı, son derece önemli ve fark oluşturan bir durumdur. Denetimlerimiz başlamadan önce konuyla ilgili uzmanlarımız risk analizi yaptılar. Bu analizlere göre; özellikle güvensiz ürün satılması muhtemel satış noktaları ve güvensizlik riski taşıyan ürünler tespit edildi. Bu şekilde, sınırlı kaynaklarla daha etkin ve sonuç odaklı denetimler yapmayı hedefledik."

Denetimlerin Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü ile Ticaret İl Müdürlükleri'nin işbirliği ile gerçekleştirildiğine dikkati çeken Yazıcı,  "Bu yıl bakanlığımızın görev alanına giren toplam 26 bin ürün denetlendi. Bu ürünler arasından güvensizlik şüphesi nedeniyle 102 farklı marka ve modelden numune alınıp, test edilmek üzere akredite laboratuvara gönderildi. Analiz sonuçlarına göre 37 markanın numuneleri maalesef güvensiz bulunmuştur. Güvensiz bulunan 37 farklı markaya ait numune toplamda 1.310 adet ürüne tekabül etmektedir" diye konuştu.

Tüm ürün gruplarında güvensizlik yüzde 5

Bu yılki denetimlerinde ürünlerde "azo boyar" ve "fitalatın" yanı sıra "ağır metal"in de arandığını belirten Yazıcı, güvensiz ürünlerin, ağırlıklı olarak kullanımı kısıtlanmış kimyasallardan “fitalat” maddesini içerdiğini vurguladı. Yazıcı, güvensiz bulunan 1310 ürünün yüzde 29'unun ithal ürün, geri kalanının ise yerli üretim olduğunu belirtti.

Bakanlık olarak ithal ürünlere yönelik yılbaşından bu yana gümrüklerde de denetimler yaptıklarını ifade eden Yazıcı, iç piyasadaki kırtasiye denetimlerinde özellikle, halk arasında "merdiven altı" diye tabir edilen yerlere ağırlık verdiklerini, bu nedenle de yerli ürünlerdeki güvensizlik oranının yüksek tespit edildiğinin altını çizdi.

Yerli tekstil ürünlerinin tamamına yakınının güvenli bulunduğunu ifade eden Yazıcı, şöyle konuştu:

"Yerli kırtasiye ve ayakkabı ürünlerindeki güvensizlik oranı ise ne yazık ki yüksektir. Ürün grupları itibari ile baktığımızda güvensiz ürün rakamları şöyledir: 6 bin kırtasiye ürününden 1059'unda, 700 ayakkabının 233'ünde, 19 bin 300 kıyafetin 18'inde güvensizlik tespit edilmiştir. Tüm ürün grupları dikkate alındığında güvensizlik oranı yüzde 5 olmuştur. Bu rakamlardan da gördüğümüz üzere düzenli yaptığımız denetimlerimiz sonuç vermektedir.  2011'den önce herhangi bir şekilde denetlenmeyen kırtasiye piyasası ciddi oranda düzene girmiştir."

Bakan Yazıcı, yaptıkları denetimler sonucunda bugüne kadar 4703 sayılı Kanun gereğince güvensiz ürünlerin üreticilerine 2011 yılında 555 bin lira, 2012 yılında 148 bin lira idari para cezası kesildiğini, bu yıl 37 üreticiye yaklaşık 542 bin lira idari para cezası uygulanacağını kaydetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Marula, Kenya'da manganez işletmesine yatırım yapacak

19 Nisan 2024 Cuma

Sault Ste. Marie ve Algoma Steel, liman projesi kapsamında anlaşma yaptı

19 Nisan 2024 Cuma

Avrupa Birliği, Şubat ayı DRI ithalatını %35,5 oranında azalttı

19 Nisan 2024 Cuma

Bulgaristan ve Türkiye arasında ikinci bir demir yolu hattı kurulacak

18 Nisan 2024 Perşembe

EUROMETAL forumu: İber yarımadasında çelik piyasası değerlendirildi

16 Nisan 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun