9.524,80 TRY BIST 100 BIST 100
34,59 EUR EUR EUR
32,52 USD USD USD
4,52 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
86,95 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,48 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
34,65 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
116,41 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.488,33 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Türkiye'nin Kuzeyi Krediyle Doğusu Nakitle Konut Alıyor

İlk 11 ayda, ipotekli konut satışlarının toplam satışlar içindeki payı yüzde 24,6 olarak gerçekleşirken, bu oran Doğu illerinde yüzde 5’lere kadar indi. Bingöl ve Muş gibi Doğu illerindeki konut satışlarının yüzde 90’ından fazlasında nakit kullanıldığını ifade eden Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, ipotekli satış oranının en yüksek olduğu illerin ise Artvin ve Ardahan olduğunu söyledi...

Türkiye'nin Kuzeyi Krediyle Doğusu Nakitle Konut Alıyor

Yılın ilk 11 ayına ilişkin konut satış istatistiklerine göre, Türkiye genelinde satılan toplam konut sayısı 1 milyon 146 bini aştı. Kredi faizlerindeki yükselişlerin etkisiyle, özellikle yılın ilk yarısında ipotekli konut satışında ciddi düşüşler göze çarparken; Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu illeri bu düşüşten en az etkilenen şehirler olarak öne çıktı.

TÜRKİYE GENELİNDE YÜZDE 24,6

Coldwell Banker olarak, TÜİK verileri üzerinden yaptıkları araştırmada Türkiye’de 81 ilin ipotekli konut satış oranlarını ortaya koyduklarını ifade eden Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, krediyle satış olarak da bilinen ipotekli konut satış oranının Türkiye genelinde yüzde 24,6 olarak gerçekleştiğini ifade ederken, “Türkiye haritasında doğuya doğru gittiğimizde bu oranın kademeli olarak düştüğünü; kuzey illerimizde ise bu oranın zirve yaptığını görüyoruz” dedi.

ARTVİN VE ARDAHAN ZİRVEDE

İstatistiklere göre; Türkiye’de ipotekli konut satış oranının en yüksek olduğu ilin yüzde 38,6’lık oranla Artvin olduğunu söyleyen Gökhan Taş, “Bir diğer deyişle, Artvin’de her 100 konutta 38’inin el değiştirmesi için banka kredisi kullanılmış durumda. Artvin’i, yüzde 34,9’luk oranla Ardahan takip ediyor. İlk 10’daki diğer şehirler ise Bilecik, Manisa, Adana, Denizli, Zonguldak, Ankara, Amasya ve Kırklareli olarak sıralanıyor” dedi.

BİNGÖL, MUŞ, ŞIRNAK SON 3’TE

İpotekli konut satış oranının en düşük olduğu şehirlerin ise Doğu illeri olduğunu sözlerine ekleyen Gökhan Taş şöyle devam etti: “Sıralamaya baktığımızda Türkiye’de kredili satış oranının en düşün olduğu ilin Bingöl olduğunu görüyoruz. Bingöl’deki konut satışının sadece yüzde 6’sında banka kredisi kullanılmış durumda. Muş’ta da benzer bir durum söz konusu. Bu ilimizde de oran sadece yüzde 8,2. Onu da sırasıyla Şırnak, Hakkari, Yalova, Bayburt, Şanlıurfa, Kilis, Konya ve Mardin takip ediyor.”
Son aylarda, bankaların konut kredisi oranlarını aşağı çektiğini; bunun yanı sıra Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinin de gayrimenkul sektöründe ciddi bir rahatlama yarattığını söyleyen Gökhan Taş, yabancıya satıştaki hareketliliğin de etkisiyle, konut satışlarının yıl sonunda geçtiğimiz yıla yakın seviyelerde gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

İzmir'de konut satışları %2,7 arttı

14 Mart 2024 Perşembe

Konut satışları 2023'te 17,5 azaldı

19 Ocak 2024 Cuma

İş yerlerine yapılacak kira artış oranı belli oldu

4 Aralık 2023 Pazartesi

Türkiye’de ekim ayında konut satışları azaldı

16 Kasım 2023 Perşembe

Konut Fiyat Endeksi temmuzda yüzde 7,3 arttı

18 Eylül 2023 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun