9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
4,52 CNY CNY CNY
34,69 EUR EUR EUR
32,57 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,97 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Doğru Fiyatlı Mülk Daha Hızlı Satılır

Sektörde 06.40 olarak bilinen COLDWELL BANKER BATI Gayrimenkul ’un Broker&Owner’ı Mümtaz Önal ile sadece www.insaatnoktasi.com ziyaretçilerine özel bir söyleşi gerçekleştirdik. Yeni düzende gayrimenkul sektörünün dijitalleşmesi gerektiğini vurgulayan Önal, düşen faizlerle yükselen fiyatların sektöre etkisini anlattı.

Doğru Fiyatlı Mülk Daha Hızlı Satılır

DOĞRU FİYAT BELİRLENMEMİŞ MÜLK VARDIR, SATILAMAYAN MÜLK YOKTUR

 

Gayrimenkul sektöründe 2019 yılını özetleyecek olsanız neler söylersiniz? 2020’nin ikinci çeyreğinde sektörü neler bekliyor?

Birileri içinde bulunduğumuz olumsuz koşullardan dolayı mülklerini satışa çıkarıyor krizi fırsata çevirenler ise kısa zamanda yüksek kazanç sağlıyor. Sonuçta barınma ihtiyacı temelli bir sektör, bizim işimiz satış yapmak. Doğru satış pazarlama tekniği ve gerçek rakamlar ile en kriz dönemde dahi satış yapmak mümkün. O yüzden şahsım adına piyasa krizlerine inanmıyorum. Fiyatı doğru belirlenmemiş mülklerden kaynaklı piyasa kriz yaşanıyor. Alıcıya ulaşmak için bütün argümanlar kullanılmalı. Sadece emlak sitelerinde belirli ilanlar ve afişler satıcı ve alıcıyı buluşturmak için yeterli olmuyor. Çağımız gereği dijitalleşen dünyada gayrimenkul sektörünün de daha fazla yer alması gerekiyor. Coldwell Banker Batı Gayrimenkul olarak mülkün doğru fiyatlı olduğuna emin olduğumuz zaman portföyümüze alıyoruz. Bu yüzden kriz dönemlerinde de işlemlerimiz devam etti elbette sektörde bir kriz yaşandı ancak fiyatı doğru belirlenmemiş bir mülkü portföyümüze alıp piyasalar kötü imajının arkasına sığınmadık.

DOĞRU FİYATLI MÜLKÜN ÇOK DAHA HIZLI SATILACAĞI DÖNEMDEYİZ

 

Konut kredisindeki faiz indirimleri ile ilgili yaşanan gelişmeleri değerlendirebilir misiniz?

Ülke ekonomisinin önemli bir paydasını oluşturan inşaat sektörünün tekrardan hareketlenmesi amaçlanırken bazı fırsatçılar tarafından durum avantaja çevrilmek istendiğinde ilerleme kaydetme hususunda sorunlar yaşanabiliyor. Bu durum alıcıların daha kolay gayrimenkul sahibi olabilmesi ve geri ödemeleri kolaylaştırmak için yapılmış bir indirim. Ne yazık ki her gelişmeyi fırsata çevirmeyi çok iyi bilenler fiyat artışına gitti. Pandemi piyasasında satamadığı beş yüz bin liralık mülke şu an altı yüz bin lira rakam veren kişiler var. Ancak sonuç değişmeyecek ve satılmayacak. O yüzden mülk sahiplerine ve inşaat firmalarına Coldwell Banker Batı Gayrimenkul 06.40 Mümtaz Önal olarak en büyük tavsiyem, fiyatlarını arttırmamaları. İnsanların alabileceği tek mülk sizinki olmayacak. Çok fazla seçenek olacak ve içlerinden doğru fiyatlı olanlar satılacak.

ALICILAR DA EN AZ SATICILAR KADAR ZEKİ

 

Gayrimenkul sektöründe arz talep dengesindeki sorun durum nedir?

Hiç örtüşmüyordu, talep az iken konut fazlaydı. Yine önceki soru ile doğru orantılı olarak hareketlenme yaşandı. Sadece oturmak için değil yatırım amaçlı da çok fazla alıcı söz konusu ancak yine dediğim gibi doğru rakamlı mülkler satılacak. Satılmayanlar dengeyi bozacak. Mülk sahipleri şunu bilmeli ki alıcılar da en az satıcılar kadar zeki. Bir alıcı ortalama on yedi mülk gezmeden satın alma gerçekleştirmiyor. Ve içlerinde üç şey aranıyor, birincisi mümkün olan en kısa zamanda, mümkün olan en az problemle ve mümkün olan en uygun fiyata on yedi seçenek arasından seçim yaparak alıyorlar. Ayrıca alıcılar gayrimenkulün geçmişini biliyor. Daha önceki rakamı dahil. En azından gayrimenkul danışmanından öğreniyorlar. Bu süreçteki konut sahipleri aldıkları teklifleri faiz oranları değişince tekrardan bulamayacak ve yine fırsat kaçıracaklar.

PAZARLAMA TEKNİKLERİNDE DİJİTALLEŞME BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Pandemi döneminde gayrimenkul sektöründe ciddi değişimler yaşandı, sektör olması gereken kaliteye ulaştı. Emlak sektörü teknoloji kullanmaya başladı. Coldwell Banker Batı Gayrimenkul sektöründe zaten var olan drone çekimleri, sanal tur ile yer gösterim, e-imza ile yetki belgesi alma gibi konular gündeme geldi. Biz hazırlıklı yakalandık. Diğerleri içinde dijitale geçme konusunda fırsat oldu. Pandemi döneminin farkında olmadan sektöre katkısı da oldu.

Coldwell Banker’ı diğer rakiplerinden ayıran özellik nedir?

Coldwell Banker Batı Gayrimenkul 06.40 sektörde gördüğü hataları yapmamak üzere kuruludur. Gayrimenkul danışmanlığından gelmektedir. Bunun için ofiste yaşanan sıkıntıları bilir, tecrübe etmiştir. Gayrimenkul danışmanlığından personel yaklaşımında bulunmayıp iş ortağı olarak görür. Emeklerine ortak olur koçluk ve mentörlük sağlar. Bu ofisin Brokerları. Mümtaz Ünal, Hacı Bektaş Önal, Sadık Asaf Sametoğlu İzmir’in gayrimenkul konusundaki en iyi satış mentörlerindendir. Bu yüzden gayrimenkul danışmanlarını da hem ofis hemde saha konusunda ciddi bir süreç bekler. Brokerlık bir sıkıntın olduğunda kapımı çal demek değil, sıkıntısının olmamasını sağlayabilmektir.

MÜMTAZ ÖNAL KİMDİR?

29 Eylül 1981’da Elbistan’da doğmuştur. Yakın Doğu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden mezun oldu. İzmir’de büyüyen Önal, bireysel emeklilik satarak satış sektörüne giriş sağladı. Öğretmenlik yerine kariyerine satış ile devam eden Önal Turkcell’de 7 sene kurumsal satış sorumlusu iken 7 senede Vodafone’da bireysel faturalı satış kanalı müdürü olarak görev aldı. Ağabey’i Hacı Bektaş Önal’ın Colldwell Banker ile tanışması sonucu gayrimenkul sektörüne ilgi duymaya başladı. Kendi işini yapmak istediğine karar verip 3 ay boyunca yerel bir gayrimenkul ofisinde çalıştı. Bu süreçte sürekli kurumsal gayrimenkul şirketlerini araştırıp Coldwell Banker’ı tercih etti. Coldwell Banker Rota Gayrimenkul’ de gayrimenkul danışmanı olarak faaliyetlerine başladı. Sonrasında Hacı Bektaş Önal ile birlikte Coldwell Banker Batı ofisini kurdu. Kendisinin sektörde tespit ettiği 25 hata olduğunu düşünürken bunların dışında kalan bir çalışma hayal ederek kurduğu ofiste Coldwell Banker markasının Türkiye genelindeki en kalabalık ofisi olma özelliğini taşıyor. 71 gayrimenkul danışmanı ile işleyişe devam ediyorlar. Aynı zamanda Bazı Şeyler tiyatrosunun on yıldır oyuncusu ve satış eğitmenliğine devam ediyor.

Haber / Ayşe Nur Ustaoğlu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

İzmir'de konut satışları %2,7 arttı

14 Mart 2024 Perşembe

Konut satışları 2023'te 17,5 azaldı

19 Ocak 2024 Cuma

İş yerlerine yapılacak kira artış oranı belli oldu

4 Aralık 2023 Pazartesi

Türkiye’de ekim ayında konut satışları azaldı

16 Kasım 2023 Perşembe

Konut Fiyat Endeksi temmuzda yüzde 7,3 arttı

18 Eylül 2023 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun