9.722,09 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,77 EUR EUR EUR
32,53 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,35 TRY Faiz Faiz
88,17 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,17 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,47 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,20 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.426,12 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Elektrik Fabrikası'na kaderi belli oldu!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 35 milyon TL’ye satın aldığı ancak Özelleştirme İdaresi’nin onayına takılan atıl durumdaki Elektrik Fabrikası’nın kaderi belli oldu...

Elektrik Fabrikası'na kaderi belli oldu!

İzmir’in sembol yapılarından Alsancak’taki atıl bir şekilde duran tarihi Elektrik Fabrikası akıbetinin ne olacağı büyük oranda belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 2019’un Nisan ayında fabrika binası için ihale çıkılmış, Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.'nin (ADÜAŞ) mülkiyetindeki fabrika ve arazisinin satışına yönelik yapılan ihaleye sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Grand Plaza Şirketi katılmıştı.

BÜYÜKŞEHİR İHALEYİ ALDI AMA…

Grand Plaza ihaleyi 35 milyon lirayla kazandı. Geçtiğimiz yılın Eylül ayında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan Büyükşehir’e şok bir yazı yollanarak, “Özelleştirmeye sadece özel şirketler katılabilir. Kamu şirketleri katılamaz. Bu yüzden de teklifiniz uygun bulunmamıştır” denilmişti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ise ihaleye Grand Plaza şirketiyle girildiğini, bu şirketin yüzde 50’sinin Büyükşehir Belediyesi’nin diğer bölümünün ise belediyeye bağlı diğer şirketlere ait olduğunu, Grand Plaza’nın yapısının farklı olduğunu, bu yüzden de hukuki bir problem olmadığını belirterek yazı yazdı. Büyükşehir Özelleştirme İdaresine buranın kamu yararına kullanılacağını, bunun için buranın İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesini resmi yazıyla talep etti. Ancak bundan bir sonuç alınamadı.

MÜZE OLMASI GÜNDEME GELDİ

Bu sürecin ardından sembol yapının teknoloji ve sanayi müzesi yapılması için fikir birliğine varıldı ancak daha sonra bu konu da askıya alındı.

YENİ PROJE HAZIRLANIYOR

Elektrik fabrikasıyla ilgi projenin rafa kaldırıldığı düşünülerken burayla ilgili hükümetin bir hazırlık yaptığı ortaya çıktı. Gündeme Bakış, projenin detaylarına ulaştı. Eski elektrik fabrikasının olduğu alanı teknoloji serbest bölgesi olarak ilan edilecek. Özellikle teknolojinin yazılım noktasında faaliyet gösteren firmalar burada faaliyete geçecek.

KÖŞGER: ATAĞA KALKIYORUZ!

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, “Şu an yolun çok başındayız. Fizibilite çalışmaları yapılıyor. Orayı teknoloji serbest bölgesine dönüştürme gibi bir düşünce var. Biz her zaman, ‘İzmir’i teknolojinin, inavasyonun başkenti yapacağız’ diyoruz. İşte bu iddianın sonucu bu proje olacak. Şuan alt yapılar oluşturuluyor. Ön fizibilite yapılıyor. O bölgeyi İzmir’in teknoloji üssü haline getirmek istiyoruz. Yazılım alanında faaliyet gösteren firmaların kümeleneceği bir bölge yaratacağız. İzmir; özellikle son dönemde Türkiye genelinde teknoloji ve inovasyon alanında ayrışıyor, daha iyi gidiyor. Şimdi bir atak yapacağız” dedi.

61 YIL ARALIKSIZ HİZMET

Elektrik Fabrikası’nın yapımına, Havagazı Fabrikası’nın hemen yanında, 1926’da başlandı. Belçikalı Traction-Elektricite Şirketi tarafından 1928’de hizmete açıldı. 61 yıl aralıksız hizmet verdi. Türkiye’nin linyit kömürü kullanan ilk enerji üretim tesisiydi. Yarattığı çevre kirliliği ve artık verimli olmaması nedeniyle 1989’da kapatıldı. Bina o günden bu yana atıl durumda kaldı. Yıllardır kaderine terk edilen tescilli eski Elektrik Fabrikası alanının mülkiyeti Özelleştirme İdaresi’nde bulunuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Türkiye ve Irak arasında Kalkınma Yolu Projesi için imzalar atıldı

24 Nisan 2024 Çarşamba

Çin, ABD'nin çelik ve alüminyuma yönelik gümrük vergilerinin derhal iptal edilmesini talep etti

22 Nisan 2024 Pazartesi

Birleşik Krallık, çelik koruma önlemlerinin uzatılmasını talep etti

22 Nisan 2024 Pazartesi

İtalyan Parlamentosu, CBAM düzenlemesi hakkında görüşme sağlayacak

22 Nisan 2024 Pazartesi

ABD, Venezuela'nın petrol sektörüne yönelik yaptırımları yeniden uygulamaya koydu

20 Nisan 2024 Cumartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun