9.679,80 TRY BIST 100 BIST 100
4,50 CNY CNY CNY
34,51 EUR EUR EUR
32,39 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,62 TRY Faiz Faiz
90,66 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,75 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,35 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
111,64 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.488,18 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Yerli üretim güçleniyor: Manisa'ya zırh çeliği, Malatya'ya cevher tesisi

OYAK, yerli üretimi güçlendirecek yeni adımlar atıyor. Hekimhan'da demir cevheri, İskenderun'da karbon siyahı, Manisa'da zırh çeliği tesisi kuracak olan OYAK 610 milyon dolarlık ithalatı önleyecek.

Yerli üretim güçleniyor: Manisa'ya zırh çeliği, Malatya'ya cevher tesisi

OYAK, yerli üretimi güçlendirecek yeni adımlar atıyor. Hekimhan'da demir cevheri, İskenderun'da karbon siyahı, Manisa'da zırh çeliği tesisi kuracak olan OYAK 610 milyon dolarlık ithalatı önleyecek.

Akşam gazetesinden Yaşar Kızılbağ’ın haberine göre, 32 bini aşkın çalışanı ve 430 bine yakın üyesi bulunan OYAK, Türkiye’nin kısmen ya da tümüyle dışa bağımlı olduğu alanlara yatırım yapmaya hazırlanıyor. Basınla sohbet toplantısı düzenleyen OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, önümüzdeki dört yıllık yatırım planını açıkladı. Buna göre Malatya Hekimhan’da 750 milyon dolar yatırımla demir cevheri zenginleştirme ve peletleme tesisi, İskenderun’da karbon siyahı fabrikası; Kocaeli’nde otomotiv ihracatına hizmet edecek Ro-Ro limanı, Manisa’da ise Türkiye’nin ilk zırh çeliği tesisi kurulacak.

Hedefte sapma yok

Malatya Hekimhan’da Japon JFE Steel ortaklığıyla kurulacak peletleme tesisi ve İskenderun’da yapılacak karbon siyahi yatırımlarıyla toplam 610 milyon dolarlık ithalatın önüne geçilecek. Zırh çeliği fabrikası ise Türkiye’nin zırh çeliği ithalatını önlediği gibi ihracata da imkan sağlayacak. İnşaatına başlanan otomotiv odaklı Ro-Ro limanı OYAK Port ise bir ihracat üssüne dönüşecek. “Virüse rağmen 2020 planlarımızda sapma yok” diyen OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, hem mevcut alanlarda hem de yeni alanlarda yatırıma devam edeceklerini söyledi. Erdem “Ülkeye yabancı sermaye girişini artırma ve yerli üretimi güçlendirme doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz. Ülke ekonomisini ileriye taşıyacak hamleler yapmak, ekonominin tüm aktörlerinin ortak sorumluluğudur” dedi.

Erdem, 2019’da maden metalürji faaliyet alanı için 1,4 milyar dolarlık yatırım kararı aldıklarını anımsatarak, bu yatırıma ek olarak galvaniz hattı ve Ar-Ge merkezinde de faaliyete başladıklarını söyledi. Geçen yıl ayrıca zırh çeliği üreticisi Finlandiyalı Miilux OY’un çoğunluk hissesinin de sahibi olduklarını belirten Erdem, “Finlandiya ve Polonya’daki tesislere ek olarak Türkiye’de fabrika kurma kararı aldık. Bu tesis sayesinde, zırh çeliği ithalatı sıfırlanacak” dedi.

 

 

Japon ortak ile gerçekleşecek

Erdem, bir diğer büyük yatırımın ise Türkiye’nin 6,2 milyon ton pelet ihtiyacının 3 milyon tonunu tek başına karşılayan tesisin Hekimhan’a yapılacağını aktararak “Malatya’da 55 ayda tamamlanması hedeflenen Hekimhan Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi’nin dışa bağımlılığı yıllık 350 milyon dolar azaltması öngörülüyor. Yeni kaynak yaratma hedefiyle kurulacak olan tesis, 750 milyon dolar yatırımla ve Japon JFE Steel ortaklığıyla gerçekleşecek” dedi.

İskenderun’da karbon siyahı üretecek

OYAK, dünyada 14 milyar dolarlık pazar büyüklüğü olan karbon siyahının üretimine de öncülük edecek. Başta lastik olmak üzere, kauçuk ve boya sanayii gibi farklı sektörlerin üretiminde ana maddelerden biri olan karbon siyahı, bu alanda dünyanın en büyük üreticilerinden biri olan Continental Carboun’un hakim şirketi Tayvanlı International CSRC Investment Holdings Co. Ltd. iş birliği ile İskenderun’da üretilecek. Türkiye’nin yıllık 220 bin tonluk karbon siyahı ihtiyacını kendi üretimiyle karşılayacak olan tesis 300 milyon dolarlık ithalatı engelleyecek.

Üye sayısında 125 bin artış

Şu ana kadar gerçekleşen ve gelecek 3 yılda sonuçlanacak yatırımların toplam 5 milyar dolar civarında bulunduğu bilgisini veren Erdem “Son 4 yılda üye sayımız OYAK tarihinde olmayan bir artışla 305 binden yaklaşık 430 bine çıktı” dedi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

China Steel, Mayıs ayında da fiyatlarını koruyor

16 Nisan 2024 Salı

Türkiye'nin inşaat malzemesi ihracatı şubatta yüzde 11,1 arttı

16 Nisan 2024 Salı

Türk inşaat devi iflas etti!

16 Nisan 2024 Salı

Hindistan, çelik ithalatına ilişkin tedbirler alıyor

16 Nisan 2024 Salı

Türkiye'nin makine ihracatı ilk çeyrekte yüzde 2,5 azaldı

16 Nisan 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun