9.722,09 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,77 EUR EUR EUR
32,53 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,35 TRY Faiz Faiz
88,17 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,17 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,47 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,20 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.426,12 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Londra Kalay Semineri 2019

Uluslararası Kalay Birliği (ITA), 29 Kasım Cuma günü sekizinci yıllık Londra Kalay Semineri'ni düzenledi. Etkinlik, teneke üreticilerinden yatırımcılara kadar bir dizi delegeye ev sahipliği yaptı.

Londra Kalay Semineri 2019

Küresel kalay pazarı, diğer baz metallere göre küçük olabilir, ancak küresel makroekonomiden izole edilmemiştir. CRU Grubu'nun analisti Sam Grant, tüm baz metallerin çerçevesini belirledi. Sam, "Nikelin yanı sıra LME fiyatları da hızlı bir şekilde iyileşmiyor", dedi. Bu, azalan küresel sanayi üretiminden ve zayıf bir otomotiv sektöründen kaynaklanıyor. Gelecekte, Sam yaklaşmakta olan elektrikli araç geçişinin tüm kalay metallere, özellikle kalaylara fayda sağlayacağını belirtti.

Fiyatlar, Endonezya’nın kısıtlı arzından dolayı yılın başında yüksekti. Bu darboğaz Nisan ayı boyunca açıldığında, talep düştü, ardından fiyat 3 yılın en düşük seviyesine düştü. Üç özel müteahhit, kısa bir süre önce ülkedeki üretimi durdurdu, buna rağmen üretim kesintisi çağrısı ve ihracat yüksek kalmaya devam ediyor.

Çin ve Endonezya'daki madenlerde ve maden ocaklarında yüksek boşta kapasite nedeniyle fiyatların hızlı bir şekilde artması muhtemel değildi. İyileşme talebinde bulunması gerekiyor - ki bu muhtemel görünüyor - rafine teneke piyasaya kısa sürede yeniden girebilir. Bu olmasa bile, LME ve üretici metal stokları yüksektir ve herhangi bir fiyat artışını durdurabilir. Bununla birlikte, ince bir proje boru hattı uzun vadeli arzın kısıtlanmasına neden olur. Eritici kapasiteleri artmasına rağmen, bu kapasiteyi doldurmaya ilişkin sorular hala devam etmektedir.

Afrika’da, 1970’lerde üretimi zirveye çıkaran önemli bir kalay konsantresi kaynağı bulunmaktaydı. Ancak bölge şimdi kalay için bir sonraki büyüme alanı olarak görünüyor. Alphamin’in Bisie madeninin gelişimi, kıtaya yeni yatırımların önünü açtı.

Ayrıca Afrika merkezli Laurium Mining, ilk küçük ölçekli üretime de başlamayı umuyor. Şirketin ana varlığı Nijerya Platosu'nda ve uzun bir madencilik geçmişine sahip. Ancak, araştırma 1970'lerde Nijerya’nın maden kaynaklarının millileştirilmesiyle sona erdi. Merkezi hükümet yatırım fırsatlarını çeşitlendirmeyi hedefleyen Laurium, mevcut maden altyapısından faydalanmayı ve alüvyon ve eluvial birikintilerden kalay çıkarmayı umuyor. 2020'de üretim, çok geride olmayan bir genişleme olasılığı ile başlayacak.

Son olarak, Strongbow Exploration İngiltere'nin Cornwall kentindeki tarihi South Crofty madeninde kaydedilen ilerlemeler hakkında delegeleri güncelledi. Maden kapandı ve 1998'de su bastı, ancak Strongbow şimdi gerekli susuzlaştırma ekipmanını elde etti. Güncellenmiş kaynak tahmini, 2020 yılının ilk çeyreğinde yapılacak bir fizibilite çalışmasıyla açıklanacak. Strongbow Exploration'ın COO'su Owen Mihalop, Cornwall'da Güney Crofty'den çok daha büyük bir fırsat olduğunu açıkladı. Jeolojik modellere göre, bölgedeki tarihi bakır madenlerinin çoğu derinlemesine kalay barındırıyor. Ancak, bunun çoğu asla çıkarılmadı. United Downs bölgesindeki mayınlar yalnızca sınırlı bir derinliğe kadar çıkarıldı ve bu yüzden yüksek olasılıklar var - kalay mineralizasyonu asla açığa çıkmadı.

Madencilik endüstrisine girmek isteyen şirketler için çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) sorunları şu anda en büyük zorluklardır. Ancak, Londra Kalay Semineri delegelerinin duyduğu gibi ITA, yatırımcıların ve kalay kullanıcılarının bu sorunları anlamalarına yardımcı olmak için “Yönetim Kodu” nu savunuyor. Tedarik Zinciri Standartları Müdürü Stephen Taiwo, “Kod başarısız denetim kriteri değildir”, “şeffaflığı sağlamayı ve sürekli gelişmeyi teşvik etmeyi hedefliyor” açıklamasını yaptı. Şu anda ITA Üyeleri, Kodun ilk yinelemesini bildirdi ve sonuçların çoğu iyiydi.  Şirketlerin kötü puan aldığı yerler, daha önce bu konularda denetlenmeyen yerlerdir. İlk kez bu konuların bazıları hakkında bilgi vermek zorunda kaldılar. Mevcut ve gelecekteki tüm ITA Üyeleri, yatırımcıların ESG beklentileriyle uyumlu olacak olan Yönetim Kodlarına rapor verecek. Amaç, Kodu diğer kalay üreten şirketlere ve nihayetinde diğer metallere yaymaktır.

LME'den Hugo Brodie, şirketlere ve yatırımcılara borsadaki sorumlu kaynak kullanımı konusundaki güncellenmiş rehberliğin kalay pazarını nasıl etkileyeceğini açıkladı. Yeni standartlar dört ana ilkeye odaklanıyor: şeffaflık, ayrımcılıkla mücadele, netlik ve sektördeki mevcut çerçeveler üzerine inşa. Hugo, OECD 5 aşamalı çerçevenin, üç ayrı rotaya sahip olan rehberliğin temelini oluşturduğunu açıkladı: A yolu, markaların ITSCI'nin ITA inisiyatifleri ve daha sonra LME tarafından gözden geçirilecek olan Kalay Davranış Kuralları da dahil olmak üzere tanınmış, OECD ile uyumlu standartları kullanmalarına izin verecektir; B ve C güzergahları mevcut LME kırmızı bayrak değerlendirmesini (RFA) kullanacaktır. Çok benzer olsa da, B yolu denetlenirken, C yolu LME tarafından gözden geçirilir ve raporlar kamuya açıklanır. Üç yolun da raporlanması, 2022 Haziran'ında başlayacak ve standartları karşılamayı başaramayan markalar, LME'de kalay ticareti yapamayacak.

Gelecekteki arz, ince bir proje boru hattıyla sınırlandırılabilir ve ESG hatları boyunca artan incelemelere rağmen, gelecekteki kalay talebinin etkilenmesi pek olası değildir. Aslında, ITA'dan Dr. Jeremy Pearce, dünyanın Dördüncü Sanayi Devrimi'ne girmesi ve iklim değişikliği çözümlerini benimsemesiyle kalayın yeni bir kullanım patlaması göreceğine inanıyor. Pearce, lehimin kalayının tüm elektronik aksamı birbirine bağlayan “yapıştırıcı” olduğunu ve yeni 5G ağları tarafından desteklenen otomasyona, robotik ve ileri hesaplamalara geçişin daha fazla kalay gerektireceğini açıkladı. Tüketici elektroniğinin minyatürleştirilmesi, kalay talebinde büyümeyi engelledi, yeni kullanımlar için gerekli olan güç elektroniğinin bir kısmı daha büyük bileşenlere ihtiyaç duyuyor ve bu nedenle lehimleme bağlantısı başına daha fazla kalay kullanıyor. Aslında, ITA tarafından yapılan araştırmalar, minyatürleşmenin sona ermekte olduğunu ve 2025-2030 zaman dilimi içerisinde pazarın eşitliğe ulaşması olasılığını öne sürdüğünü belirtti.

Lehim talebinin üzerine, kalay; güneş panelleri, elektrikli araçlar ve karbon yakalama dahil olmak üzere birçok iklim değişikliği çözümünde uygulamalara sahip olabilir. Ayrıca, kalay içeren bataryalar, dünyanın yenilenebilir enerjiyi nasıl depoladığının önemli bir parçası olabilir. Dr Pearce, gelecekte kalay kullanımında iyimser olmak için üç ana neden vurguladı: Minyatürleşmenin sona ermesi, 4. Endüstri Devrimi'nin bir sonucu olarak elektronik büyümesi ve iklim değişikliği. Her üçünün birleşimi, 2030-2050 zaman çizelgesinde kalay talebinin hızla arttığını görecektir.

ITA’nın Londra Kalay Semineri, teneke pazarında keşif ve yatırımı teşvik etmeye odaklanan bir üyelik grubu olan Explorers and Developers Group tarafından desteklenmektedir.

Kaynak:scrapmonster

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Kish Uluslararası Çelik Fuarı 22-24 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek

4 Mart 2024 Pazartesi

Kardemir filmaşin fiyatlarını düşürdü

25 Nisan 2024 Perşembe

Kardemir A.Ş. profil fiyatlarını güncelledi

25 Nisan 2024 Perşembe

Avrupa Birliği ham çelik üretimi mart ayında geriledi!

25 Nisan 2024 Perşembe

Siyasetten enerji sektörüne atılım! O isim, Kardemir Enerji'nin yönetim kurulu başkanı oldu

25 Nisan 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun