9.722,09 TRY BIST 100 BIST 100
34,77 EUR EUR EUR
32,53 USD USD USD
4,51 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,35 TRY Faiz Faiz
88,17 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,17 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,47 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,20 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.426,12 TRY Altın(gr) Altın(gr)

İnşaat Demiri Piyasasında Zorlukların 2020'nin Başlarında Devam Etmesi Bekleniyor

İhraç inşaat demiri için zorlu talep durumunun ilk çeyrekte Türk üreticiler için devam etmesi ve AB'ye potansiyel ihracatın en az Nisan ayına kadar mümkün olmaması ve ABD ile siyasi ve ticaret belirsizliğinin devam etmesi bekleniyor...

İnşaat Demiri Piyasasında Zorlukların 2020'nin Başlarında Devam Etmesi Bekleniyor

İhraç inşaat demiri için zorlu talep durumunun ilk çeyrekte Türk üreticiler için devam etmesi ve AB'ye potansiyel ihracatın en az Nisan ayına kadar mümkün olmaması ve ABD ile siyasi ve ticaret belirsizliğinin devam etmesi bekleniyor.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Aralık ayı ortasında yaptığı açıklamada, "Avrupa Komisyonu, Türk çeliğinde çelik ithalat koruma kotalarının gözden geçirme tarihini ilk çeyreğe kadar getirebilir" diyerek, Türkiye'nin inşaat demiri ihracatçılarına küçük bir doz iyimserlik getirebileceğini söyledi.

Türkiye, Temmuz 2019-Haziran 2020 için 28 Ekim 2019'da 300.000 mt'a yakın AB ithal inşaat demiri kota tahsisini tüketti ve ancak 1 Nisan'da AB'ye gümrüksüz malzeme satabilecek.

Türk ihracatçılar, ABD'nin şu anda Türk inşaat demirine uygulanan anti-damping ve telafi edici vergiler hakkındaki incelemesinin nihai sonucuna da dikkat ediyor.

Bir Türk tüccar, "Türk inşaat demiri üzerindeki anti-damping ve telafi edici vergilerin ABD'ye kaldırılmasına ilişkin nihai karardan endişe duyuyorum - ABD fabrika baskısı nedeniyle tarifelerin aynı kalması da muhtemel." dedi.

ABD ile Türkiye arasındaki siyasi ve ticaret ilişkisinin belirsizliğinin devam etmesi, Ocak-Kasım 2019'da ABD'ye sadece 85,730 mt satılarak ABD'ye inşaat demiri ihracatını sınırlamaya devam edecek gibi görünüyor.

Bu nedenle, Türk ihracatçıların 2020 yılında talep arayışlarını çelik kütük ve filmaşin gibi alternatif ürünlere yoğunlaştırması bekleniyor.

İkinci bir tüccar, "Gelecek yıl, inşaat demiri üzerinde çok fazla tarife olduğu için ihracat kütük satışlarına daha fazla odaklanılmasını bekliyoruz." dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, bir yıl önce ihraç edilen 881.420 mt seviyesinden keskin bir artışla Ocak-Kasım 2019'da Türk üreticiler çoğunlukla kütük olmak üzere 1.21 milyon mt yarı mamul ürün sevkiyatı yaptı. Türk üreticilerin 11 aylık dönemde çubuk ihracatı yıllık % 8 artışla 1.71 milyon mt oldu.

İHRACAT ÇEŞİTLİLİĞİ

2019 boyunca Türk üreticiler, geleneksel ABD ve AB ihracat pazarlarından gelen talep düşüşünden sonra ihracat inşaat demiri satış noktalarını çeşitlendirmeyi başardılar ve Türk fabrikalarının geleneksel olarak bu kadar rekabetçi olmadığı pazarlar Hong Kong ve Singapur'a düzenli olarak satıldı .

İsrail, Yemen ve Etiyopya da Türk satıcılar için inşaat demiri talebinin kaynağıydı.

TÜİK verilerine göre, Türk üreticiler, Ocak-Kasım 2019'da 5,4 milyon mt inşaat demiri ihraç etti.

Platts'ın Türkiye ihracat inşaat demiri değerlendirmesi, 8 Ekim'de 2019'un en düşük seviyesi 399 $ / mt FOB Türkiye'ye düştü.

Değerlendirme, 27 Aralık'ta 449.50 $ / mt FOB seviyesinde toparlandı, ancak 6 Ocak'ta devam eden zayıf ihracat talebi ve daha düşük tesis teklifleri nedeniyle 444 $ / mt FOB seviyesine geriledi.

Bununla birlikte, 31 Ekim'den bu yana, Türk uzun ürün eritme marjı, piyasa katılımcıları tarafından çoğu Türk üreticisi için başabaş bir seviye olarak kabul edilen 160 $ / mt seviyesinin altında kalmıştır.

İÇ TALEP UMUDU

Piyasa katılımcıları ayrıca 2020 yılında ihracat satışlarına olan bağımlılıklarını azaltmak için daha fazla yerel inşaat demiri talebi bekliyor.

Önceki yıllarda 13 milyon-14 milyon mt / yıl olan Türkiye'de inşaat demiri tüketimi, inşaat sektöründeki kriz nedeniyle 2019 yılında önemli ölçüde düştü.

Türkiye enflasyonunda gözlenen kayda değer düşüş ve bunu takiben Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın ardışık faiz indirimi, 2019 yılının son ayında inşaat talebi de dahil olmak üzere sektörel güven endekslerinde iyileşmeye yol açmıştır.

En son TÜİK verilerine göre, Türk inşaat sektörüne duyulan güven, 2018'in son aylarında yüksek enflasyon ve faiz oranlarına göre 49,8'e kadar düştükten sonra Aralık 2019'da 68,9 puana yükseldi.

Bununla birlikte, 2019 yılının üçüncü çeyreğinde Türkiye'de verilen inşaat ruhsatlarının sayısı - mevcut en son TÜİK verileri - bir yıl önce verilen sayının yarısından azı olan 14.434.800'e ulaşmıştır.

Kaynak: S&P Global
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Hindistanlı çelik devi RINL, koklaşabilir taş kömürü sıkıntısıyla karşı karşıya

25 Nisan 2024 Perşembe

Güney Kore çelik sektöründe çöküş devam ediyor 

25 Nisan 2024 Perşembe

Hindistan, AB sac kotalarını hızla tüketiyor

25 Nisan 2024 Perşembe

Jindal Shadid, yeni projesinin detaylarını açıkladı

25 Nisan 2024 Perşembe

Rusya, Çin'e yarı mamul çelik ürünleri ihracatını üç katına çıkardı

25 Nisan 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun