9.722,09 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,77 EUR EUR EUR
32,53 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,35 TRY Faiz Faiz
88,17 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,17 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,47 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,20 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.426,12 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Fonlama maliyeti, yeniden politika faizinin üzerine çıktı

Pandemi nedeniyle uygulanan kredi bazlı genişleme politikası neticesinde temmuz ayı ortalarında yüzde 7,34'e kadar düşen fonlama maliyeti piyasa yapıcı bankaların APİ likidite limitlerini sıfırlamasının ardından 3 ay sonra politika faizini geçti.

Fonlama maliyeti, yeniden politika faizinin üzerine çıktı

Türkiye ekonomisine yönelik sıkılaştırma hamlelerine dün bir yenisi daha eklendi. Merkez, TL üzerindeki baskıyı hafifletmek adına hafta başında yarıya indirdiği Açık Piyasa İşlemleri (APİ) likidite limitlerini bugünden itibaren geçerli olmak üzere sıfırladı. Ekonomi yönetiminin sıkılaştırma adımları sonrası piyasa fonlama maliyeti, Nisan sonundan sonra ilk kez politika faizinin üzerine çıktı. Geçtiğimiz hafta APİ likidite imkânın yarılanmasıyla yüzde 8,3’un üzerine çıkan fonlama maliyeti yüzde 8,25 olan politika faizinin üzerine çıkmış oldu. Faizlerdeki artış dün de devam etti ve fonlama maliyeti yüzde 8,6’lara kadar tırmandı.

TCMB, koronavirüs salgını sonrası normalleşme adımları çerçevesinde, geçen haftadan itibaren bankaların fonlama maliyetini yükseltmeye başlamıştı. Analistler, TCMB’nin likidite yönetimi çerçevesinde yapılan değişikliğin, salgın sonrası dönemde piyasada sıkışıklığa neden olmadan likiditeyi normal seviyeye getirmek için atılan adımlardan biri olduğunu söyledi.

Ekonomi yönetimi piyasadaki fazla likiditeyi azaltmak adına bu hafta başında aktif rasyosunda 5 puanlık indirime gitmişti. Aktif rasyo üzerinden kredilerdeki büyümenin önüne geçmeyi hedefleyen BDDK’nın ardından Merkez Bankası da TL’nin maliyetini artırarak döviz kurlarında yaşanan yükselişi kontrol altına almaya çalışıyor.

 

 

Bürümcekçi: MB’nin fonlama maliyeti kademeli olarak artacak

APİ likidite imkanının sıfırlanması hamlesini değerlendiren Ekonomist Haluk Bürümcekçi, dün gelen hamlenin bir önceki hamlenin devamı olarak yorumlanması gerektiğini ifade etti. Merkez Bankası’nın piyasa yapıcı bankalar üzerinden APİ limitleri kapsamında piyasayı 35 milyar lira civarı fonladığını hatırlatan Bürümcekçi, “Bu 35 milyar lira pazartesi itibarıyla 19 milyar liraya inmişti Son hamle sonrasında da sıfırlanacak. Piyasaya verilen 19 milyar lira politika faizinin 1 puan altından yani yüzde 7,25’ten sağlanmıştı.

Bugünden itibaren bu 35 milyar liralık fonlama yüzde 9,75’lik faiz üzerinden söz konusu olacak. Ayrıca yüzde 8,25’ten gerçekleştirilen haftalık repolar da artık yenilenmiyor. Piyasaya yüzde 6,83’le 3 aylık verilen 60 milyar liranın geri dönüş süresi de hesaba katıldığında fonlama maliyeti kademeli olarak yükselecektir.

Önümüzdeki günlerde maliyetin yüzde 9’ların üzerine çıkması muhtemel” ifadelerini kullandı. TL’nin maliyetinin artırılmasının piyasalar üzerindeki etkisini de değerlendiren Bürümcekçi, faizlerin makul seviyelere yükselmesinin TL’ye destek vereceğine işaret etti. Atılan adımların TL’deki değer kaybını tek başına tersine çevirebileceğini söylemenin şimdilik güç olduğunu ifade eden Bürümcekçi, “Merkez Bankası, atılan adımların sonuçlarını görmek isteyecektir. TL üzerinde değer kaybı baskısının devam edip etmeyeceğini izleyecektir. Tüm bu sürecin işleyişine göre Ağustos ayındaki PPK’da faiz artışının da masada olacağını düşünüyorum" dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Bakan Işıkhan: Türkiye en fazla büyüme kaydeden ülkeler arasındadır

25 Nisan 2024 Perşembe

Erdemir, Tube & Wire Fuarı’na üçüncü kez katıldı

24 Nisan 2024 Çarşamba

Hindistan limanlarının yük trafiği arttı

24 Nisan 2024 Çarşamba

Champion Iron, Bloom Lake madeninde üretim kapasitesini artırmayı hedefliyor

24 Nisan 2024 Çarşamba

İzdemir çelikhane kapasite artışı hakkında açıklama yaptı

24 Nisan 2024 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun