9.722,09 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
32,53 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,35 TRY Faiz Faiz
88,17 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,17 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,47 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,20 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.426,12 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Fed kararı sonrası piyasalarda son durum

Küresel piyasalar yeni güne satıcılı bir seyirle başlıyor...

Fed kararı sonrası piyasalarda son durum

Küresel piyasalar yeni güne satıcılı bir seyirle başlıyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri uzun süre sıfıra yakın tutma taahhüdüne rağmen hırpalanmış ABD ekonomisini destekleyecek yeni önlem açıklamamasının ardından Asya borsaları ve ABD vadelileri ağırlıklı olarak yüzde 1'lerin üzerinde geriliyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0,82 gerileyerek art arda 5 günlük kazanım dizisine son verdi. Japonya'nın Nikkei endeksi  yüzde 0,5, Çİn borsaları yüzde 1'e yakın, Güney Kore KOSPI yüzde 1,3 civarı geriliyor.

Dolar/TL 7,50'nin altında

Yurt içinde ise dün 7,5150'ye kadar çıkarak rekor tazeleyen dolar/TL bu sabahki işlemlerde 7,50'nin hemen altında değerleniyor. Euro/TL'de düne göre yüzde 0,4 civarı değer kaybıyla 8,82 düzeyinden el değiştiriyor.

Fed uzun bir süre faizleri değiştirmeyecek

Fed, ABD'de Kasım ayında yapılacak seçimler öncesinde yaptığı son para politikası toplantısının ardından enflasyon "bir süre" merkez bankasının yüzde 2 olan hedefini "ılımlı düzeyde aşma" yolunda ilerleyene kadar faiz oranlarını sıfıra yakın tutacağını açıkladı.
Para politikası açıklamasıyla birlikte açıklanan yeni ekonomik tahminlere göre çoğu politika yapıcı faiz oranlarının en az 2023'e kadar sabit kalacağını ve enflasyonun bu dönemde yüzde 2'yi geçmeyeceğini tahmin etti.

Altın fiyatları 1.940 doların altına indi

Altın fiyatları Fed'in ekonomiye yönelik iyimser değerlendirmede bulunması ancak daha fazla önlem sinyali vermemesinin ardından doların değer kazanmasına paralel olarak yüzde 1'den fazla geriledi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 1,1 düşüşle 1.938 dolara geriledi.

Dünkü yükselişin ardından petrol geriliyor

Petrol fiyatları ABD'nin güneydoğusundaki üretim platformlarının Sally Kasırgası'nın geçişini takiben üretime yeniden başlamak için adımlar atmasının ardından zayıf yakıt talebiyle ilgili endişelerin yeniden gündeme gelmesiyle düşüş kaydetti. Petrol fiyatları önceki iki işlem gününde yükselmişti. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı dün yüzde 4.2 yükseldikten sonra bugün yüzde 0.8 düşüşle 41.86 dolara geriledi. ABD hafif ham petrolü dün yüzde 4.9 yükseldikten sonra bugün yüzde 1.1 düşüşle 39.73 dolara geriledi.

ABD Doları, başta euro olmak üzere önemli para birimleri karşısında güçlendi

Dünkü FOMC toplantısı sonrasında açıklanan Fed üyelerinin  büyüme, enflasyon ve faiz projeksiyonları ABD Doları'nın başta euro olmak üzere önemli para birimleri karşısında değer kazanmasını sağladı. Fed'in 2020 yılı için ABD ekonomisinde daralma tahminini yüzde 6,5'te yüzde 3,7'ye indirmesinin desteği ile EUR/USD paritesi bu sabah Mayıs ayında bu yana ilk kez 50 günlük basit haraketli ortalamanın  altına gelmesine yol açtı.

Dün, 1,18825 seviyelerinden başlayan aşağı harekette EUR/USD  paritesi bu sabah 1,17375 seviyesini gördü. ABD Doları'nda güçlende spot altın fiyatının da yüzde 1'den fazla  düşmesine yol açtı. Spot altın şu sıralarda düne göre yüzde 1.08, 21,10 dolar düşüşle 1938,06 dolar/ons seviyesinden işlem görüyor.

Piyasalarda gözler bugün ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos'un  yapacağı konuşmada ve İngiltere Merkez Bankası'nın faiz kararında olacak. Guindos bugün Türkiye saati ile 11.00'da Association for the Advancement  of Management tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuşacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Hindistanlı çelik devi RINL, koklaşabilir taş kömürü sıkıntısıyla karşı karşıya

25 Nisan 2024 Perşembe

Güney Kore çelik sektöründe çöküş devam ediyor 

25 Nisan 2024 Perşembe

Hindistan, AB sac kotalarını hızla tüketiyor

25 Nisan 2024 Perşembe

Jindal Shadid, yeni projesinin detaylarını açıkladı

25 Nisan 2024 Perşembe

Rusya, Çin'e yarı mamul çelik ürünleri ihracatını üç katına çıkardı

25 Nisan 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun