9.645,02 TRY BIST 100 BIST 100
34,68 EUR EUR EUR
32,56 USD USD USD
4,51 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,35 TRY Faiz Faiz
88,56 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,29 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,45 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
113,31 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.437,60 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Eurofer, AB Dünya Ticaret Örgütü'nün Endonezya'daki Eylemini Destekliyor

AB, paslanmaz çelik üretiminde kullanılan hammaddelere yönelik Endonezya ihracat kısıtlamalarına karşı bir DTÖ mücadelesi başlattı. Avrupa Çelik Birliği (EUROFER), Avrupa Komisyonunun bu önlemlerin çarpıtıcı etkilerini protesto etmek için Endonezya’yı DTÖ’ye götürdüğü açıklamasını memnuniyetle karşıladı.

Eurofer, AB Dünya Ticaret Örgütü'nün Endonezya'daki Eylemini Destekliyor

Avrupa Komisyonu, bu kısıtlamaların AB üreticilerinin çelik üretimi için hammaddelere, özellikle nikelin yanı sıra hurdalara, maden ve kok kömürüne, demir cevheri ve kroma erişimini haksız bir şekilde sınırladığını söyledi. Ayrıca AB’nin, Endonezyalı üreticilerin yerel içeriğin kullanımını teşvik eden ve yerli DTÖ kurallarına aykırı olarak ithal edilen mallar için yerli tercihte bulunan sübvansiyonlara da meydan okuduğunu belirtti.

EUROFER Genel Direktörü Axel Eggert, “Endonezya nikel işleme ve paslanmaz çelik sektörlerinde agresif bir genişleme gerçekleştiriyor” dedi. “Bu, Endonezya'da, iç piyasadaki yerel paslanmaz üretiminin pazar fiyatlarının altında girdilere ulaşmasını sağlamak için nikel içeren hammadde ihracatını yasaklamasıyla başladı. Kısıtlamanın 2017'de kısmen hafifletilmesine rağmen, 1 Ocak 2020'de tam ihracat yasağı geri alınacak.”

Nikel, paslanmaz çelik üretiminde önemli bir bileşendir. Tüm paslanmaz çeliklerin %55'i nikel içerir, çünkü korozyon direncini arttırır ve alaşımın özelliklerini geliştirir. Endonezya’nın bu materyali biriktirmesi, paslanmaz çelik endüstrisinin rekabetçiliğini arttırıyor.

Eggert, “Endonezya, dünyanın en büyük nikel rezervlerinin üzerinde otururken, DTO-tahliye yollarını kullanarak diğer pazarlara girme niyetiyle birlikte ihracatı yapılan bir paslanmaz çelik sektörü de kuruyor” diye vurguladı. “Endonezya 2017 yılında AB pazarının paslanmaz payında sıfıra yakınken, 2019 yılının ikinci çeyreğinde ithalat segmentinin %18'ini almıştır. Nikelin, paslanmaz çeliğin üretim maliyetinin %45'ini temsil ettiği göz önüne alındığında, bu payı haksız yollarla elde ediyorlar”.

2016 yılına kadar sadece sıfıra yakın pazar payına sahip olan Endonezya, paslanmaz çelik ihracatı dünyanın en büyük ikinci ihracatçısı oldu.

Eggert, “EUROFER'ı endişelendiren uluslararası ticaret kurallarını ihlal eden yabancı oyuncuları tarafından haksız yere düşürülmenin yanı sıra, Endonezya'nın paslanmaz çeliğini üretmek için kullandığı ‘entegre’ üretim yolunun Avrupa'da kullanılan hurda bazlı Elektrikli Ark Ocağı yöntemlerinden yedi kat daha fazla CO2-yoğunluğudur”dedi. Ayrıca  “Risk, yapay olarak ucuz, çok kirletici çeliklerin hem yerel AB üreticilerinden hem de geleneksel ticaret ortaklarından daha temiz çeliklerin yerini almasıdır”diye ekledi.

Avrupa Komisyonunun, DTÖ'de Endonezya'ya karşı, çok katmanlı bir davada, daha büyük bir çevresel maliyetle sınırlanan ticaret kurallarının açıkça ihlali temelinde harekete geçmeyi seçtiğini memnuniyetle karşıladıklarını belirten Eggert, “200.000 doğrudan ve dolaylı Avrupa işi paslanmaz çeliğe dayanmaktadır ve diğer ülkelerin haksız faaliyetleri nedeniyle riske atılmamalıdır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Champion Iron, Bloom Lake madeninde üretim kapasitesini artırmayı hedefliyor

24 Nisan 2024 Çarşamba

İzdemir çelikhane kapasite artışı hakkında açıklama yaptı

24 Nisan 2024 Çarşamba

İsrail arz sıkıntısı nedeniyle hurda ihracatını sınırlayacak

24 Nisan 2024 Çarşamba

Güney Kore çelik sektöründe durgun iç talep ihracatı tetikliyor

24 Nisan 2024 Çarşamba

Afrika ham çelik üretimi artış kaydetti

24 Nisan 2024 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun