9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
4,52 CNY CNY CNY
34,68 EUR EUR EUR
32,56 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,60 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Dünyayı Kurtarabilecek Yenilikçi ve Düşük Gelirli Konut Malzemeleri

"Tasarım, mütevazı bir malzeme anlayışından, çözümlere yönelik doğal bir içgüdüden ve doğaya saygıdan başka bir şey değildir." - Balkrishna Doshi, Hintli mimar ve Pritzker Ödülü Sahibi

Dünyayı Kurtarabilecek Yenilikçi ve Düşük Gelirli Konut Malzemeleri

"Tasarım, mütevazı bir malzeme anlayışından, çözümlere yönelik doğal bir içgüdüden ve doğaya saygıdan başka bir şey değildir." -

Balkrishna Doshi, Hintli mimar ve Pritzker Ödülü Sahibi

 

Dünyanın dörtte birinin yaşamak için iyi ve rahat bir evi olmadığını biliyor muydunuz?

Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Merkezi'ne (UNCHS) göre, dünya nüfusunun % 25'inin iyi konutlara erişimi yok.

Ya tüm dünyada yaygın olarak bulunan ve bol miktarda bulunan geri dönüştürülebilir malzemeleri kullanarak cömert miktarlarda üretebilirsek? Bu yöntem, insanların atık olarak gördükleri ve çöplerine attıkları şeyleri içerir; geri dönüşümlü araba lastikleri gibi.

 

Bu yazıda, mimarların çevreyi ve belki de dünyayı kurtarmak için kullandıkları inanılmaz ucuz sürdürülebilir düşük gelirli konut malzemeleri inceleniyor.

 

1. Kum Torbaları

 

 

Nader Khalili, kum torbalarından yenilikçi, sürdürülebilir düşük maliyetli konutlar inşa etmeyi başaran İranlı bir şair ve mimardır.  sürdürülebilir düşük maliyetli konutların inşasına yardımcı olan kar amacı gütmeyen CalEarth'in de kurucusudur.

 

 

Eskimo evleri gibi şekillenen kum torbası evler, yoksul insanlara barınak sağlamak için tasarlandı. Kum torbası / toprak torbası kum veya kirle dolu oldukça ucuz bir yapı olmasına rağmen, evler yüksek kemerli çatılarla müthiş çağdaş iç mekanlara sahiptir.

 

 

Nakliye maliyetinden tasarruf etmek için sahada doldurulan kum torbaları daha sonra yapı birimleri olarak katmanlar halinde düzenlenir. Harcı değiştirmek için, dikenli tel telleri kum torbalarını birbirine bağlar. Yapıyı daha kararlı hale getirmek için çimento ve kireç kullanılır. Sonuç, depreme ve hava koşullarına karşı kesinlikle güvenli olan düşük maliyetli bir konut prototipidir.

 

 

BM ajansları tarafından desteklenen kum torbası barınakları Aga Khan Mimarlık Ödülü'nü kazandı ve şimdi tüm dünyada acil konut için kullanılıyor.

 

2. Saman Balyası

 

 

Samandan yapılmış bir ev hakkında akla ilk gelen şey; yanıcı, zayıf, dayanıksız ve kırılgan olması gerektiğidir. Fakat bu gerçeği yansıtmıyor. Saman balya, bazen bir tarımsal atık üründen bile çıkarılabilen, yangına dayanıklı, ucuz, doğal, sürdürülebilir, biyolojik olarak parçalanabilen bir malzemedir.

 

 

Pasif tasarım ilkelerini kullanarak, saman balyalı bir ev çok fazla enerji ve maliyet tasarrufu sağlayabilir. Bununla birlikte, saman balya evleri yüksek termal konforun gerekli olduğu yerler için uygun olsa da, nem saman için bir numaralı düşman olduğu için yağmurlu alanlar için uygun değildir.

 

 

Saman balyalı evler, alışılmadık inşaat tekniği nedeniyle iç tasarımlarında çok sayıda benzersiz, samimi ve rahat alan sunar.

 

3. Kerpiç

 

 

Kum, kil ve samandan doğal olarak üretilen kerpiç evleri tamamen geri dönüştürülebilir. Kelimenin tam anlamıyla kir ucuz olmasına rağmen, koçanın doğal olarak yüksek termal kütle özellikleri vardır ve evinizi pasif güneş kazancından etkili bir şekilde koruyabilir. Yapı malzemesinin karışımı genellikle ihtiyaca göre yaklaşık 3 birim kum, 2 birim kil ve samandan oluşur. Ahşabın aksine, doğal kil duvar, herhangi bir yan etki olmaksızın doğal olarak nemi emer.

 

 

Kerpici diğer sürdürülebilir düşük gelirli konut malzemelerinden ayıran şey, heykelsi doğasının benzersiz, sanatsal, organik geometrilere sahip güzel iç mekanlara izin vermesidir. Aslında, birçok insan bu materyali seçti çünkü evlerinin bir çocuk kitabından çıkmış gibi görünmesini istediler.

 

4. Bambu

 

 

Düşük gelirli konut malzemelerinden bahsederken, sitenin özel hususlarını akılda tutmak önemlidir. Örneğin, birçok tropikal Asya şehrinde, bambu en ucuz, en sürdürülebilir, kolayca geri dönüştürülebilir, dayanıklı malzemelerden biri olarak kabul edilir. Aslında, bambuların gerilme mukavemeti çelik ve beton gibi pahalı ortak malzemelerle karşılaştırılabilir.

 

 

Filipinler'de bulunan bir eko-topluluk, bambu ile afete dayanıklı bir topluluk olarak tasarlanmıştır. Bir grup Hintli mimar tarafından “Elementlere Karşı Tasarım” olarak bilinen bir yarışmanın parçası olarak tasarlanan proje, düşük gelirli konutlar için bir çözüm olarak bir dizi bambu yaşam ünitesine sahip.

 

 

Yapı sistemi bambu kirişlere sahiptir, ancak temel sistemi felakete dayanıklı bir tasarım sağlamak için betonarme temeller içermektedir.

 

5. Geri Dönüşümlü Lastikler

 

 

California, Los Angeles'ın kalbinde yer alan Valhalla California adlı bir grup, bu düşük gelirli materyalleri kullanarak şebekeden bağımsız bir topluluk kurdu. Geri dönüşümlü lastiklerden yapı taşı olarak yapılan bu ekolojik evler, doğal afetlere karşı normal konutlardan daha sağlamdır.

İnanılmaz derecede ucuzdurlar, ses geçirmezler ve mükemmel ısı yalıtımı sağlarlar. Bununla birlikte, otomobil lastikleri gibi düşük gelirli konut malzemeleri ile geleneksel yolu kullanarak elektrik sistemi kuramazsınız. Bu nedenle, eko-evin çatısına kolayca monte edilebilen güneş panelleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak en iyisidir.

 

6. Kara Gemisi(Earthship)

 

 

Terk edilmiş plastik şişelerden ve geri dönüştürülmüş nesnelerden yapılmış bir evin çarpıcı görünebileceğine inanabiliyor musunuz? Bu malzeme sadece çevre dostu olmakla kalmaz, aynı zamanda dünyayı fazla atık maddelerden kurtarmaya da yardımcı olur.

Hem doğal hem de dönüştürülmüş malzemelerden yapılmış hibrit bir malzeme olarak kabul edilen "Earthship Biotecture", mimar Micheal Reynolds tarafından tanıtıldı. Altı ilkeye değinen Earthship evleri, güneş enerjisiyle ısıtma, güneşle soğutma, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ve kendi kendine yeten kanalizasyon arıtımı sağlamaya odaklanıyor.

 

 

Bu Earthship evleri, cam şişeler, eski lastikler ve geri kazanılmış ahşap gibi yaygın olarak bulunan geri dönüştürülmüş malzemelerden yararlanmaktadır. 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

ArcelorMittal Nippon Steel India'nın genişleme planları hız kazanıyor

22 Nisan 2024 Pazartesi

Tayvanlı şirket Feng Hsin bu hafta inşaat demiri ve hurda fiyatlarını sabit tutuyor

22 Nisan 2024 Pazartesi

GravitHy ve EDF elektrik tedariki için anlaşma imzaladı

22 Nisan 2024 Pazartesi

Çin, ABD'nin çelik ve alüminyuma yönelik gümrük vergilerinin derhal iptal edilmesini talep etti

22 Nisan 2024 Pazartesi

U.S. Steel hissedarları Nippon Steel ile birleşme teklifini onayladı

22 Nisan 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun