9.524,80 TRY BIST 100 BIST 100
4,52 CNY CNY CNY
34,72 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
86,95 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,48 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
34,65 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
116,41 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.488,33 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Doğudan Batıya Cevher ve Hurda Piyasalarında Son Gelişmeler

Metalurji Uzmanı değerli yorumcumuz Murat Alkanat demir çelik sektörü için doğudan batıya hurda ve cevher piyasasını değerlendirdi. Detaylar www.insaatnoktasi.com haberimizde…

Doğudan Batıya Cevher ve Hurda Piyasalarında Son Gelişmeler

Işık Doğudan Yükselir diyerek...

Japonya iç piyasa hurda fiyatları yükselme trendi devam ediyor

Tokyo Steel Kasım ayının her haftasında haftada 2 kere hurda alım fiyatını yukarı çekti. Bu haftanın ortasına geldik ve yine 2 kere hurda alım fiyatını arttırdı. Kabaca son 1 ay içinde hurda alım fiyatı fabrika bazında 38-62$ arasında fiyat artışı gördü.

Japonya iç piyasasında hurda fiyatı güçlü olunca doğal olarak Uzak Doğunun 1 numaralı hurda ihracatçısı Japonya’nın hurda ihraç teklifleri de yukarı yönlü hareket ediyor.

NOT-1- Japonların 2020’nin ilk 10 ayında hurda ihracatları yıllık bazda %28 artış gösterdi. Kasım ayı içinde uzak doğuda hurda fiyatları 35-40$ arasında artış gösterdi. Japonya ihracat tekliflerin bu hafta ilave +50$ artış var. Bu artış kabul görür mü, görmez mi, bu hafta sonu göreceğiz.

Kasım ayında Türkiye’nin ithal hurda fiyatları ortalamada 55-60$ artış gösterdi. Japonların bu haftaki fiyat artışının arkasındaki güçlü argüman Türklerin Kasım ayında daha yüksek fiyat artışını kabul etmiş olmalarıdır.

NOT -2- Türklerin batının yüksek hurda fiyatlarını kabul etmelerinin ana sebebi Aralık ayındaki Noel dönemi. Daha önce de yazmıştım; Noel döneminde ticari aktivite yavaşlayıp, hurdanın toplanması ve taşınması sorun olduğu için Noel döneminden önce Türklerin talep artışında bulunmaları, hurda fiyatlarını yukarı yönlü hareket etmesine sebep olmaktadır. Benzer fiyat eğilimi 2019 Kasım - Aralık döneminde de görmüştük. 2019 Kasım da ithal hurda 260$ civarındayken, Aralık sonunda 300$ a çıkmıştı. Daha sonra Ocak ayında düşüş olmuştu. Geçen sene Noel öncesi ABD den 12 kargo bağlantısı yapılmışken, bu sene benim bildiğim şimdilik 20 kargoya ulaşıldı. Bu bağlantılar da fiyat artışına destek veriyor.

Demir cevher fiyatı da yükseliş trendine devam ediyor

Bugünlerde FE%62’nin fiyatı 135$ sınırına dayandı. Daha önce 130$ sınırını bu senenin Eylül ayında ve 2014 Şubatında ulaşılmıştı. Bugün de Singapur SGX de demir cevher fiyatı günlük % 3.18 artış gösterdi. Kısacası tarihsel geçmişe bakarak demir cevher fiyatı bugünlerde fazlası ile değerli. Bakalım 140-150$ seviyelerini görecek miyiz?

Bu kadar değerlenmesinin ana sebebi Çin 'in artan demir çelik üretimi. Çin 3-4 yıl önce ortalama aylık üretimi 70 Milyon (mn) ton iken, bu yıl ortalama aylık üretim 90 mn tona yaklaştı. Bir başka bakış açısı ile Türkiye’nin 1 yılda ürettiğini ham çelik üretimini Çin 10 günde gerçekleştiriyor. Bu sebeple böylesine büyük bir ekonominin gidişatı, fiyatlar üzerinde büyük bir etki yaratıyor. 2016’da dünyanın aylık ham çelik üretimi 133 mn ton civarındayken, son 2 senede 150 mn tonun üzerine çıktı. Çin tarafında beyaz eşya, otomobil ve makina imalatı çok güçlü. Çin Demir Çelik Birliğin periyodik bildirisinde 20 şehirdeki çelik stokları 10 gün önceye göre 20 Kasım’da %13 azalmış.

NOT- Çin de yerel hurda fiyatları son 7 yıl - 8 ay ın en tepe noktasına ulaştı.

Güneş Batıdan Batar diyerek…

ABD hurda piyasası da yukarı yönlü hareketi devam ediyor

ABD li hurda tüccarları Aralık ayında ve Ocak başında ilave 30-50$ fiyat artışı öngörüyorlar. Bu fiyat artışın arkasındaki ana argüman ise arzın güçlü olmaması gösteriliyor. Arzın güçlü olmamasının sebebi de hurdacıların fiyat artış beklentisi ile ellerindeki malı tutmalarıdır. Hurdacıların fiyat artış beklentisinin ana argümanı ise yassı rulo çelik (HRC) fiyatları Ağustos sonunda ki 500$/st seviyesinden bugünler de 780-800$/st seviyesine yükselmiş olmasına karşın, hurda fiyatları aynı dönem içinde benzer oranda prim yapmamasıdır. Keza Kuzey Avrupa da HRC fiyatları Temmuz başında 400€/t altında iken, bugünler de teklifler 580€ nun üzerine çıktı. Kabaca HRC çelik fiyatları Temmuz-Ağustosdan bu yana ABD de %60 ve Avrupa da %45 artış gösterdi. Bugünlerde HRC ile Busheling hurda arasındaki fiyat farkı 500$ ın üzerine yükselirken, Ağustos başında bu fark 220$ civarındaydı. Batı da çelik fiyatların artışını destekleyen en büyük argüman arzın talebi destekleyemeyecek oluşudur.

Almanya kökenli bir hurda tüccarı hurda alım fiyatlarını 2 hafta önce 5-10€ arasında artış yapmıştı. Bu hafta başında tekrardan hurda alım fiyatlarını 10-15€ arasında arttırdı.

Kasım ayında fiyatların yukarı yönlü hareket etmesinin bir sebebi de yakıt fiyatlarındaki artış, navlun fiyatlarını da yukarı çekti. Global ölçüde 20 büyük limandan alınan verilere göre VLSFO yakıt fiyatları Kasım ayı içinde %21 artış gösterdi.

DXY Mayıs ayından itibaren düşüş eğilimi gösteriyor. Bugünler de 92 in altında. Diğer yandan €$ paritesi de 1.20 ın üzerine çıktı. Her iki değer de bize $ ın değer kaybını gösteriyor. Genel kaide $ değer kaybettiğinde emtia değer kazanır.

 Brent Petrol fiyatı da Kasım başında 40$ ın altındayken, bugünler de 45$ ın üzerinde. Aylık değer kazancı %12 in üzerinde.

SONUÇ;

Kasım ayında hemen hemen her gelişme fiyatların artışına destek oldu

 Nedir bu gelişmeler;

(1) $ ın değer kaybı,

(2) Çin de imalat çok güçlü,

(3) Batıda üretim tepe noktada olmamasına karşın, arz talebi karşılayamıyor,

(4) Noel tatili öncesinde Türklerin artan hurda talebi.... Fiyatların yukarı yönlü hareketi Aralık ortasından sonra yavaşlayabilir. Buna gerekçe olarak Türklerin hurda talepleri düşecek, Batı Noel tatilinde olduğu için endüstriyel aktivite azalacak. Ocak başını şimdilik öngöremiyorum fakat Şubat ilk yarısında Çinlilerin yeni yıl tatilleri var. Bu sebeple Çinliler Ocak sonunda alımlarını aşağı çekecekler, bu da fiyatlar üzerinde baskı yaratabilir. Şubat 2. yarısında Çinliler tekrardan iş başı yapacaklar. Pek tabi ki artan talep ile tekrardan fiyat artışını görebiliriz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Bulgaristan ve Türkiye arasında ikinci bir demir yolu hattı kurulacak

18 Nisan 2024 Perşembe

Hindistan’ın sünger demir ve ham çelik üretiminde artış yaşandı

18 Nisan 2024 Perşembe

Çin’de demir cevheri fiyatları toparlanıyor

18 Nisan 2024 Perşembe

Bulgaristan ve Türkiye arasında ikinci bir demir yolu hattı kurulacak

18 Nisan 2024 Perşembe

Avrupa çelik piyasasının haftalık durum analizi

18 Nisan 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun