9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
4,52 CNY CNY CNY
34,69 EUR EUR EUR
32,57 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,97 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Çelik ihracat talebi zayıfladı mı? Hurda fiyatlarında artışlar sürecek mi?

Türkiye hurda ithalat fiyatları bugün yatay seyretti, çünkü çoğu üretici, bu hafta iç piyasadaki inşaat demiri ve kütük satışlarındaki düşüşün ardından, yüksek HMS 1/2 80:20 için teklifleri 360 $ / ton cfr'nin altında sınırlandırmaya başladı.

Çelik ihracat talebi zayıfladı mı? Hurda fiyatlarında artışlar sürecek mi?

Türkiye hurda ithalat fiyatları bugün yatay seyretti, çünkü çoğu üretici, bu hafta iç piyasadaki inşaat demiri ve kütük satışlarındaki düşüşün ardından, yüksek HMS 1/2 80:20 için teklifleri 360 $ / ton cfr'nin altında sınırlandırmaya başladı. Kasım ayının ikinci yarısında ihracat çeliği talebinde hafif bir zayıflama görüldü.

Argus Rotterdam çelik hurda değerlendirmeler fob günlük Türkiye cfr HMS 1/2 80:20 ve HMS 1/2 75:25 $ 357,50 / ton ve $ 324,10 / t düz.

Bir St. Petersburg tedarikçisi bugün, Şubat ayının ilk yarısında yapılan sevkiyat için 24.000 ton HMS 1/2 80:20 358 $ / ton, 6.000 ton bonus 368 $ / ton ve 1.500 ton demiryolu 373 $ / ton cfr İskenderun sattı. Anlaşma Argus'un zaman damgasından sonra alındığı için değerlendirilemedi.

Türk çelik üreticileri bugün, Argus HMS 1/2 80:20 cfr Türkiye fiyatının 10 Kasım'dan bugüne 61,40 $ / ton arttığı üç haftalık hızlı yükselişin ardından hurda fiyatındaki ek artışları geçici olarak duraklatmak istediklerini belirttiler.

Güçlü yurt içi ve ihracat çelik satışları, o dönemde Türk üreticilerin hurda fiyat artışlarına karşı minimum direnç gösterdiği anlamına geliyordu. Ancak, hem yerel hem de denizaşırı uzun çelik satışlarının hacimleri bu hafta düştü ve Türk üreticileri, 2021'e taşınan talep seviyelerini netleştirene kadar fiyat artışını geçici olarak duraklatmak için yüksek deniz hurda tekliflerini geri çekmeye itti.

İç talebe ilişkin belirsizlik, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün ülkenin Covid-19'un yayılmasını kısıtlamak için bugüne kadarki en yaygın sokağa çıkma önlemlerini açıklamasıyla daha da güçlendi. Hafta içi gecelerde gece sokağa çıkma yasağı uygulanacak ve hafta sonları tam kapanma önlemleri alınacaktır.

Hareket, Kasım ayında Türkiye'de koronavirüs enfeksiyonlarında ve ölümlerde ani bir artış yaşandı. Yeni günlük vakalar Pazartesi günü 31.219 ile rekor seviyeye ulaşırken, hastalığa bağlı günlük ölüm sayısı 188'e yükseldi ki bu da Türkiye rekoru.

İskenderun kütük ve inşaat demiri fiyatları bu hafta 510 $ / ton ve 530 $ / ton fabrika çıkışı seviyelerinde durdu ve İzmir fabrika satış hacimleri, tekliflerin 530-540 $ / ton fabrika çıkışı seviyelerine çıkması nedeniyle düştü. Çin yerel inşaat demiri fiyatları da hafta boyunca düştü ve Güneydoğu Asya'daki ithalat talebi de aynı şeyi takip etti.

Türk üreticilerin hurda fiyatlarındaki artışı yavaşlatma girişimleri, sürekli yüksek kaliteli malzeme ihtiyacı, ihracatçı bölgelerden gelen arz sıkışıklığı ve diğer hurda tüketen coğrafyalardan talep doğması karşısında dengelenecek.

Büyük tonajlı ABD kargo teklifleri hala 365 $ / ton cfr Türkiye üzerindedir ve çelik sipariş taahhütlerine bağlı olarak bu fiyat seviyesinde bu malzemeyi tedarik etmek için cazip olabilecek en az iki fabrika bulunmaktadır.

ABD hurda ihracatçıları, premium HMS 1/2 80:20 için halen minimum 360 $ / ton cfr Türkiye seviyesinde sağlamdır ve dünya çapındaki hurda pazarlarında parçalama o kadar yetersizdir ki, malzeme rezervi olanlar karışık kargolar için yüksek bir fiyat hedeflemektedir.

ABD liman tarafı alım fiyatlarının, bu hafta ABD Aralık yurt içi teslimat fiyatlarının artması beklenen oranla aynı oranda artacağını öngörmek zordur, bu da ABD ihracatçılarının en azından bu hafta # 1 HMS için tersane fiyatlarını 300 $ / tonun çok altında tutacaktır.

Kıta Avrupalı ??ihracatçıları, bugün HMS 1/2'yi 355 $ / ton cfr'nin altında satmaya istekli olduklarını gösterdiler, ancak yassı ve daha düşük fiyatlara yönelik iştah, yüksek tersane fiyatları nedeniyle sınırlandı ve birçok tedarikçinin 255-260 € / tonun altında satış yapmak istemedi.

ABD'li ihracatçılar, Ocak ayı sevkiyatlarının çoğunu satmak için elinde tutuyor ancak birkaç Baltık ve kıta Avrupalı ??ihracatçı, en azından Ocak ayının ilk yarısında yapılacak sevkiyatlar için tükendi.

Türkiye, denizden gelen çelik talebindeki büyük payı nedeniyle, hurda alımı açısından diğer birçok küresel ithalat noktasına kıyasla eğrinin çok ilerisindedir. Bu, diğer destinasyonların Aralık ayında hurda alımlarını yakalamaları gerekeceği ve Türkiye'ye hurda arzını ay boyunca sıkılaştıracağı anlamına geliyor.

Mısır geçtiğimiz hafta çok sayıda kargo satın aldı, ancak talepler hala Kuzey Afrika, Güney Asya ve Latin Amerika'dan devam ediyor. ABD'li ihracatçılar, Ocak ayında biraz geciken kargo tekliflerinin bu destinasyonlardan bazıları tarafından hızlı bir şekilde süpürülmesini bekleyebilir.

Türk üreticiler, Ocak ayı sevkiyatı için en az 20 derin deniz kargosu satın aldı ve bu rakamların en çok herhangi bir ayın sonunda iki ay öncesinden satın alındığı kaydedildi. Yeterli hurda tekliflerini, bulunabilirliği ve hurda-inşaat demiri marjlarını korumak için üreticilerin 4. çeyrek çelik satışlarına bağlı olarak satın alma tedarik sürelerindeki artış kapsamını kontrol etmeleri gerekiyor.

Geçtiğimiz haftanın ortasında 360 $ / ton cfr Türkiye'den yüksek HMS 1/2 80:20 için ABD teklifi duyuldu ve aynı kalitedeki ABD malzemesinin Aralık ayında sevkiyatı için bu hafta 360 $ / ton cfr Mısır'dan satıldığı duyuldu.

Türkiye kısa deniz ithal demirli hurda piyasasında, Argus'un günlük A3 cif Marmara ve A3 Rusya-Ukrayna fob Karadeniz çelik hurda değerlendirmeleri 337 $ / ton ve 324 $ / ton seviyelerinde yatay seyretti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Tayland HRC kapasitelerini artırmaya hazırlanıyor

19 Nisan 2024 Cuma

Malezya, çelik endüstrisini güçlendirmek için birleşme önerisi savunuyor

19 Nisan 2024 Cuma

Türkiye, AB kotalarında hızlı tüketim: Dört ürünün kotasını tamamladı

19 Nisan 2024 Cuma

Tigers Realm Coal Rusya'daki kömür işletmesini 49 milyon dolara satıyor

19 Nisan 2024 Cuma

Hindistan'ın inşaat demiri üreticileri fiyatlarını artırdı

19 Nisan 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun