9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
4,52 CNY CNY CNY
34,72 EUR EUR EUR
32,54 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,60 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Bu Binaların Renkleri Boyadan Gelmiyor!

Bir anaokulu veya eğlence merkezi cephelerindeki neşeli renklerin bir çok iyi göründüğünü düşündünüz. Ancak, dış cepheye renk katmak için sadece boyaya mı güveniyorsunuz?

Bu Binaların Renkleri Boyadan Gelmiyor!
Boya son zamanlarda gelişmekte olan yeni ve daha iyi türlerle ilerliyor, ancak dış cepheniz için yeterince iyi mi? Muhtemelen bir ya da iki kez, bir cephedeki düz eski boyayı binanın ucuz ve yetersiz görünmesini sağladığını duymuşsunuzdur. Ama cephenize başka nasıl hoş bir renk çeşitliliği ekleyebilirdiniz? 
 
Bu yazıda size çeşitli renklerde mevcut olan ve esnek ve şık bir şekilde kullanabileceğiniz bir malzeme listesi bulacaksınız.
 
Cephe Kaplama Malzemeleri:
 
1. Metal
Boyalı metal, renk sorununa şık bir çözümdür. Renkli metal kaplama panelleri çeşitli şekillerde gelir ve çoğunlukla Alüminyum veya Paslanmaz Çelikten üretilir. Panellerin canlı ve parlak kalmaları için koruyucu kimyasallarla boyanmış ve kaplanmıştır.
 
Örnekler: 
 
Mira Alışveriş Merkezi - Almanya - Chapman Taylor
 
 
Bazen, mimarlar düz katı panelleri tercih etmek yerine, küçük düzenli deliklere sahip alüminyum örgü panelleri kullanmayı tercih ederler. Bu paneller mimari cepheye yarı saydam bir etki verir.
 
Espace Culturel de La Hague - Fransa - Peripheriques Architectes
 
 
Üçgen kırmızı metal paneller, Kuzeybatı Fransa'daki bu kültür merkezinin girişini ve terasını kaplıyor. Bu paneller, eloksallı çelik kiriş ve ağ çerçevelerinden oluşur ve içindeki boşluğu korumak için dinamik bir 3D iskeleti yapılandırırlar.
 
Oasia Hotel Downtown - Singapur - WOHA
 
 
Singapur'daki Oasis Hotel, hemen hemen her alanda çeşitli kırmızı tonlarda örgü panellerle kaplanmıştır. Sarmaşık bitkiler bu paneller arasında büyür ve tüm yapıya egzotik bir izlenim verir.
Delikli metal panellerin standart düzenli ağ benzeri formlarda olması gerekmez. Delikler herhangi bir boyutta ve şekilde olabilir ve cepheyi işaretlemek ve estetik bir çekicilik vermek için bir çeşit desen veya şekil oluşturabilirler
 
Euronews Genel Merkezi - Lyon - Jakob + MacFarlane
 
 
Tüm bina, gelen havayı ve ışığı filtrelemek için kıvrımlı desenlerle yeşil alüminyum delikli bir ciltle kaplanmıştır. Ayrıca, ana cephede yeşil alüminyum paneller ve cam şeritleri ortaya çıkaran iki büyük boy yumurta benzeri delik vardır.
Yapay boya dışında kaplama metali için benzersiz renkler elde etmenin başka yolları da vardır; örneğin Okside Bakır. Orijinal durumunda bakır, bir cephede oldukça çekici görünebilen parlak kahverengimsi bir renk tonuna sahiptir. Bununla birlikte, bazı kimyasalların etkisi altında oksitlendiğinde, eşsiz bir yeşil tonu ortaya çıkarır. Yeşilin bu tonu “patine” olarak bilinir. Doğal patine içeren ünlü bir örnek New York'taki Özgürlük Heykeli'dir.
 
Labarthe-Sur-Lèze Devlet Orta Okulu - Fransa - LCR Architectes
 
 
Kaplama için bakır kullanılmıştır.
 
2. Cam
 
Renkli cam mimari cepheyi canlandırmak için başka bir seçenektir. Cam, üretimi sırasında belirli metaller ve metal oksitler eklendiğinde renk kazanır. Örneğin, demir oksit cama mavimsi-yeşil bir ton verirken, nikel konsantrasyonuna göre mavi, mor veya siyah bir ton verir.
 
Örnekler:
 
Kayseri Buz Pateni Pisti - Türkiye - BKA(BahadırKulMimarlar)
 
 
Kayseri'deki bu bina bir buz pateni pistine ev sahipliği yapıyor ve tasarımcılar, renkler ile bu binanı ruhunu yansıtmayı amaçlıyor. Binanın organik şekilsiz açıklıklarını renkli camla kapatmaya karar verdiler ve sonuç oldukça etkileyici.
Renkli cam levhaların bir rengi yansıtmasına gerek yoktur. Farklı aydınlatma koşullarında çeşitli renk tonlarını yansıtan dikroik camı tercih edebilirsiniz. Bu, mimari cephenize eğlenceli bir dinamik etki verebilir.
 
FULTON - A5 A1 | - Fransa - Agence Bernard Bühler
 
 
Paris'teki Fulton bloğu, balkonların korkulukları için, gece ve gündüz ve farklı açılardan kullanılan dikroik camın yansıyan renklerine sırtını yaslıyor.
 
3. Seramik
 
Seramik orjinal kullanım alanında oldukça caziptir, ancak özellikle banyolar ve mutfaklar gibi ıslak alanlar için döşeme ve duvar kaplama malzemesi olarak da popülerdir. Üç ana türü vardır: toprak, taş ve porselen.
Pişmiş toprak, toprak ailesine ait bir seramik türüdür. Antik çağlardan beri heykeller, tencere, dekoratif elemanlar ve mimari cephelere kırmızı bir dokunuş vermek için kullanılmıştır. 
 
Örnek:
 
Coca-Cola Genel Merkezi - Almanya - Tchoban Voss Architekten
 
Binanın dört katından üçü, beş Terracotta( pişmiş kil bazlı, kahverengimsi kızıl renkli, mat seramik) tonunda renkli yatay seramik kaplamalara sahiptir. 
 
4. Beton
 
Beton paneller ve fayanslar çimento-gri tonları için dikkat çekici olsa da, yine de renklerde iyi görünürler. 
 
Örnekler:
 
The Yardhouse - İngiltere - Assemble
 
 
Yardhouse, çeşitli tonlar ile beton karoların güzelliğini sergiliyor. Çakıl benzeri karolar sahada farklı pastel pigmentlerde rastgele renklendirildi. Sonuç, bu çeşitli ama harmonik ve büyüleyici cephesiydi. Bina boyaması tamamen el yapımıydı.
 
İkinci Dünya Savaşı Müzesi - Polonya - Studio Architektoniczne Kwadrat
 
Polonya'daki bu müzede renkli beton kullanılıyor, ancak daha farklı ve daha derin bir ışıkta. Tüm bina Terracotta-kırmızı beton panellerle kaplıdır, giriş binasının ana cephesi tamamen camlıdır. Katı kırmızı renkli beton ile şeffaf cam arasındaki kontrast, ona olağanüstü bir görünüm kazandırır.
 
5. Karışım
 
Bir malzeme çalışmazsa, birçok malzeme kullanabilirsiniz. Bunu yapmanın bir yolu, iki veya daha fazla farklı malzemeyi bir cephede birleştirmektir. Ancak, bir adım daha bu farklı malzemeleri bir araya getirmektir ve şu anda birçok mimari malzeme üreticisinin yaptığı şey budur.
 
İspanya Kültür Merkezi - İspanya - Hector Luengo Arquitectos
 
 
İspanya'daki bu kültür merkezinde cephesinde Lego benzeri renkli paneller bulunmaktadır. Bu paneller Dekoratif Laminat olarak bilinen malzemeden yapılır. Bu laminat, yüzde yüz doğal reçineler ve liflerden oluşur.
 
Prairiefire Müzesi - ABD - Verner Johnson
 
 
Mimar, günün farklı saatlerinde renk değiştiren oldukça canlı ama şık bir cephe elde etmek için çok renkli yanardöner paslanmaz çelik fayansları ve dikroik camı birleştirdi.
 
Brandhorst Müzesi - Almanya - Sauerbruch Hutton
 
 
Mimar hem Terracotta hem de alüminyum kullanarak eğlenceli bir renk hilesi elde ediyor. Kırmızı ve mavi yatay alüminyum levhalar, 23 farklı özel renge sahip 36.000 seramik çubuk için bir zemin görevi görür. Kombinasyon güneş ışığı altında animasyonlu bir efekt yaratır ve renkler uzaktan bakıldığında hoş bir şekilde uyumlu görünür.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Vale, yılın ilk çeyreğinde demir cevheri üretimini %6,1 artırdı

17 Nisan 2024 Çarşamba

Sault Ste. Marie ve Algoma Steel, liman projesi kapsamında anlaşma yaptı

19 Nisan 2024 Cuma

MMK 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin sonuçları açıkladı

18 Nisan 2024 Perşembe

Hindistan’ın çelik tüketimi 136 milyon tona ulaştı

19 Nisan 2024 Cuma

Avrupa Birliği, Şubat ayı DRI ithalatını %35,5 oranında azalttı

19 Nisan 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun