9.645,02 TRY BIST 100 BIST 100
4,52 CNY CNY CNY
34,68 EUR EUR EUR
32,56 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,35 TRY Faiz Faiz
88,56 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,29 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,45 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
113,31 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.437,60 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Borusan, ABD'den 14 milyon doları geri istedi

ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi, dün ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'den ithal edilen çeliğe yönelik gümrük vergisini iki katına çıkarma kararının anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.

Borusan, ABD'den 14 milyon doları geri istedi

ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi, dün ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'den ithal edilen çeliğe yönelik gümrük vergisini iki katına çıkarma kararının anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.

Mahkeme kararda Türkiye'den ithal edilen çelik üzerindeki gümrük tarifesi oranının iki katına çıkarılma kararının usul bakımından eksik olduğu ve anayasanın "eşit koruma garantisini" ihlal ettiğini açıklamıştı. ABD Ticaret Bakanlığı'nın, ‘ulusal güvenlik' gerekçesi ile yürüttüğü ve Section 232 incelemesi dava sürecine müdahil olan Türk şirketlerinden açıklamalar gelmeye başladı.

Türkiye ve Türk çelik şirketlerinin ABD’ye açtığı dava dün sonuçlandı. Dünya gazetesinden Kerim Ülker’in haberine göre, davaya müdahil olan Türk çelik şirketlerinden Borusan Mannesmann, ek vergilerden dolayı 14 milyon dolar yani 96 milyon liralık alacağını istedi.

Şirketten yapılan açıklamada “Şirketimiz, 30 Ocak 2020 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformunda yapmış olduğu açıklamada da belirttiği üzere, Section 232 vergileri ile ilgili olarak ABD Ticaret Bakanlığı'na karşı açılmış 4 ayrı davaya müdahil olmuştur. ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi, bu davalardan biri olan "Transpacific Steel LLC v. United States" davasında 14 Temmuz tarihinde vermiş olduğu kararında, sadece bir ülke için vergilerin yüzde 25'den yüzde 50'ye artırılmasının kanuna aykırı olduğuna hükmetmiş ve ek alınan yüzde 25 oranındaki vergilerin iade edilmesine karar vermiştir. Davanın temyiz süreci açık olmakla birlikte kararın bu şekilde kesinleşmesi durumunda, şirketimizin ABD gümrük otoritesinden geri alacağı tutar 14 milyon Amerikan Doları seviyesinde olup, şirketimiz gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmaya devam edecektir” denildi.

ABD, 2019'da vergi oranını geri çekti

ABD Başkanı Donald Trump, Mart 2018'de ulusal güvenliği koruma gerekçesiyle ithal çeliğe yüzde 25 oranında gümrük tarifesi uygulanmasını kararlaştırmıştı.

Söz konusu uygulamaya ilişkin Türkiye, ABD'ye gerekli istişarelerde bulunma talebini iletmiş ancak olumlu sonuç alamamıştı. Türkiye, söz konusu kararın Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına aykırı olduğunu belirterek, ABD'yi DTÖ'ye şikayet etmişti.

Trump, 10 Ağustos 2018'de ise Türkiye'den ithal edilen çelik ve alüminyum için gümrük vergilerini iki katına çıkardığını duyurmuş, "Alüminyumda bu oran artık yüzde 20, çelikte de yüzde 50 olacak. Türkiye ile ilişkilerimiz bu dönemde iyi değil." ifadelerini kullanmıştı.

ABD'nin 13 Ağustos 2018 itibarıyla Türkiye menşeli çelik ürünleri için uyguladığı gümrük vergisini iki katına çıkarmasının ardından Türkiye de bazı ABD menşeli ürünlerin ithalatında uyguladığı ek mali yükümlülük oranlarını aynı oranda yükseltmişti.

Son olarak ABD, 21 Mayıs 2019'da Türkiye'den ithal edilen çelik ürünlerinde uyguladığı ilave vergileri yüzde 50'den yüzde 25'e düşürmüştü.

                                                                 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Güney Kore çelik sektöründe durgun iç talep ihracatı tetikliyor

24 Nisan 2024 Çarşamba

Afrika ham çelik üretimi artış kaydetti

24 Nisan 2024 Çarşamba

Konut fiyatları şubatta arttı

24 Nisan 2024 Çarşamba

Tangshan’da kütük fiyatları yükseldi

24 Nisan 2024 Çarşamba

Türkiye ve Irak arasında Kalkınma Yolu Projesi için imzalar atıldı

24 Nisan 2024 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun