9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
34,72 EUR EUR EUR
32,54 USD USD USD
4,52 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,60 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Çeşme Projesinin ayrıntıları belli oldu

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen Çeşme Projesi'nin taslak çalışması tamamlandı.

Çeşme Projesinin ayrıntıları belli oldu

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koordinasyonunda çalışmaları devam eden Çeşme Projesi’nde aylardır hazırlıkları süren projede ayrıntılar netleşiyor. Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un bizzat İzmir’e gelerek defalarca toplantı yaptığı projede taslak ortaya çıktı.

Egedesonsöz'ün haberine göre; son yapılan çalışma İzmir Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde taraflar ile paylaşıldı. Söz konusu proje, ne diyeceği herkes tarafından merak edilen, zaman zaman hassasiyetlerini kamuoyuyla paylaşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’a CD halinde teslim edildi. Teknik birimlerin değerlendirmesi ve uzmanların incelemesine bırakılan projeye iki belediye başkanı görüşlerini kısa süre içinde ekleyecek.

YÜKSEK KATLI YAPILARA İZİN VERİLMEYECEK

Yaklaşık 100 bin kişinin istihdam edileceği açıklanan projede otel kapasitesi düşürülürken yoğunluk ve inşaat konusuna ayrıca çalışıldı. Yatak kapasitesinin 60 bin civarına indirilmesine karar verildi. Toplam inşaat alanlarının oranı projenin toplam alanı içinde yüzde 3-5 arasına denk gelecek şekilde ayarlandı. Kat yükseklikleri bir ve iki kat olarak düşünüldü. Yüksek katlı yapıların inşasına kesinlikle izin verilmeyeceğine vurgu yapılırken projenin tüm alanında yer alan kıyı bandı yeşil olarak bırakıldı. Buraya da yürüyüş yolları, bisiklet parkurları ve park-yeşil alanlar ayrıldı. Ziyaretçiler ile denizin bağlantısını kesecek hiçbir şeyin yapılmayacağı kesinleşti.

DENİZ SUYU ARITILARAK GOLF SAHALARI SULANACAK

Projede en çok tartışılan konular arasında yer alan Golf alanlarına su teminini konusu da masaya yatırıldı. Yarımada’nın yaz dönemlerinde su sıkıntısı çekmesi nedeniyle golf alanlarının iptal edilmesi çağrısı gelmişti. Bakanlık son düzenlemede golf alanlarının miktarını azalttı. Alanlara gelecek suyun ise Kutlu Aktaş Barajı ya da arıtma tesisi suyu yerine denizden arıtılması konusunu netleştirdi. Projeye göre, denizden ters ozmos yöntemiyle arıtılacak bu su golf alanlarına verilecek. Bu alandan çıkan su ise yeşil alanların sulanmasında kullanılacak. 

Bakan Ersoy projeyle ilgili sistemin uygulanması konusunda bazı illerden örnekler verirken kendi otellerinde ve turizm tesislerinde de yöntemi kullandığını söyledi. Toplantıda bulunanlar arıtmadan çıkacak tuz miktarının nasıl depolanacağını da sorunca Ersoy’un, “Derin deşarj sistemiyle açıktaki alanlara deşarj etmeyi planlıyoruz. Bunun için farklı alanlarda uygulama yöntemi düşünüyoruz. Tuz doğal dengeyi bozmasın diye bir miktarını satmayı da düşünebiliriz. Geri kalanını bölgede açıkta bir alana depolayabiliriz. Bu konuda teknik ekipler çalışıyor” dediği öğrenildi.

RÜZGAR TÜRBİNLERİ VE BALIK ÇİFTLİKLERİ TAŞINIYOR

Bakan Ersoy toplantıda Çeşme Projesi kapsamında alan içinde kalan Rüzgar Enerji Santralleri (RES) projelerinin bir kısmının taşınacağını söyledi. Özellikle ön kısımda yer alan RES projeleri için şirketlerle görüşmeler yaptıklarını anlattı. Ersoy ayrıca, balık çiftlikleri ve orkinos çiftliklerinin de alandan taşınması için gereken çalışmayı yapacaklarını söyledi.

PARSEL BÜYÜKLÜKLERİ VE KİMLERE VERİLDİĞİ BİLGİSİ PAYLAŞILMADI

Taslak planda ve Çeşme Projesi’nin son şeklinde görsel olarak SİT alanları, korunacak alanlar, yeşil alanlar, kıyı bandı ve yerleşim alanları da ayrıldı. Konumlandırmanın yapıldığı projede parsel büyüklükleri ve kimlere verildiği konusunda bir bilgi paylaşılmadı. Bakan Ersoy’un konuşmasında, “Bölgeyi cazibe merkezi haline getirmek istiyoruz. Burası değerlensin istiyoruz. Bunun için Uluslararası turizm acentalarıyla görüşebiliriz. Yurt dışından Türkiye’ye ziyaretçi getiren İngiliz, Alman ve İskandinav ülkeleriyle çalışmalar yapabiliriz” dediği öğrenildi.

PROJENİN ORTASINA CUMHURİYET KÖYÜ

Proje içinde İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne bağlı esnafların da yer alabileceği çarşıların olacağı açıklanmıştı. İzmir’e özgü yiyecek ve özel gıda maddeleri için alanların oluşturulacağı dile getirilmişti. Projede bir de yerleşim yeri olarak Cumhuriyet Köyü Projesi ortaya konuldu. Buna göre, köy meydanı, kahvehaneler ve Cumhuriyetin ilk dönemi yerleşim modeliyle dinlenme alanları yaratılacak. Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı mücadelesi verdiği dönem tasvir edilerek o döneme ışık tutacak köy modeli proje içine yerleştirilecek.

PERSONELLER İÇİN LOJMAN TALEBİ

Toplantıda, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’ın konut fiyatları nedeniyle turizmcilere hizmet edecek çalışan personeller konusunda değerlendirme yaptığı öğrenildi. Başkan Oran, otellerin lojman sıkıntısı yaşadığını söylerken Çeşme Projesi’nde ön kısımlarda yer alan turizm tesislerine hizmet verecek lojistik alan olarak ayrılan yerlerde lojman tahsisi istedi. Bakan Ersoy’un talebe olumlu yaklaştığı öğrenilirken bu konuda çalışma yapılması talimatını verdi. Başkan Oran’ın ikinci talebi ise Çeşme’de bulunan sanayi sitesinin taşınması oldu. Oran, turizm bölgesinde artık şehir içinde kalan alanın proje içinde uygun bir yere taşınması için imar planı düzenlemesi ve yer tahsisi talep edilmesini istedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Marula, Kenya'da manganez işletmesine yatırım yapacak

19 Nisan 2024 Cuma

Sault Ste. Marie ve Algoma Steel, liman projesi kapsamında anlaşma yaptı

19 Nisan 2024 Cuma

Avrupa Birliği, Şubat ayı DRI ithalatını %35,5 oranında azalttı

19 Nisan 2024 Cuma

Bulgaristan ve Türkiye arasında ikinci bir demir yolu hattı kurulacak

18 Nisan 2024 Perşembe

EUROMETAL forumu: İber yarımadasında çelik piyasası değerlendirildi

16 Nisan 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun