9.524,59 TRY BIST 100 BIST 100
34,72 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
4,52 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,49 TRY Faiz Faiz
88,76 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
28,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,97 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
385,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.496,44 TRY Altın(gr) Altın(gr)

“20 yıl içinde 70 milyon insan için yeni konut şart!”

Türkiye’de şehirleşme sancılarının başında konut eksikliği geldiğini belirten İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, sadece şehirlerdeki 55 milyon insan için 20-30 yılda yeni konut üretilmesinin şart olduğunu vurguladı; “Şehirleşme, kırsal gerçeğin bir ürünü olduğuna göre, kırsaldaki 15 milyon insanın konut ihtiyacının giderilmesi de ana gündem olmalıdır” dedi.

“20 yıl içinde 70 milyon insan için yeni konut şart!”

Her yıl 8 Kasım’da kutlanan Dünya Şehircilik Günü dolayısıyla bir değerlendirme yapan, İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, dünyada şehirleşme sorunları çözülemediği takdirde insanlığın barınma ve doğal afetler başta olmak üzere büyük trajediler yaşayabileceğine işaret etti. Hüseyin Oflaz, “Dünya şehirli nüfusunun 50 yıl içinde 8 milyara çıkmasının yol açacağı sorunlar, bugün yaşananlardan daha büyük felaketleri getirecek” dedi.

Şehirlere 55 Milyon Konut İnşaası Şart

Türkiye’de bugün şehirleşme sıkıntılarının başında konut üretim yetersizliğinin geldiğini söyleyen Yüksek Şehir Plancısı Hüseyin Oflaz, “İskan ve ticaret alanlarındaki yoğunluk, şehirlerin yağ lekeleri şeklinde büyümesine sebep oluyor. Bundan dolayı arsa değerleri artarak yapı maliyetlerini katlıyor. Bu da yatırım kapasitesini kısıtlayarak konut üretim yetersizliğini beraberinde getiriyor” dedi.

Bu yüzden Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda büyük bir şehirleşme meselesini çözmesi gerekeceğini anlatan Hüseyin Oflaz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’de nüfus artışı sebebi ile 30 milyon kişiye, köyden kente göç nedeniyle 15 milyon, şehirlerde sağlıksız konutların bir kısmını yeniden inşası ile 10 milyon olmak üzere toplam 55 milyon kişiye şehirlerde konut inşa etmek zarureti ile karşı karşıyayız.”

Kırsaldaki Yapılar İhmal Edildi

Şehirleşmenin, geçmişte köyden kente kontrolsüz göçler nedeniyle bugün sıkıntılı bir tabloya büründüğünü hatırlatan Hüseyin Oflaz, şehirlerin sorununun çözüm yollarından birinin de kırsal kesimden geçtiğini açıkladı. Hüseyin Oflaz “Örneğin kırsalın konut ihtiyacı bugün fazla gündeme gelmiyor ama köy konutlarına 150 sene boyunca hiç bakım yapılmadı. Bu nedenle 30 milyon olan kırsal nüfusun hemen hemen tümü depremlerde büyük can kaybına yol açacak yapılarda yaşıyor. Bunların yarısı kente göç etse dahi, kalan 15 milyonun konut ihtiyacı şehirleşme politikalarına acilen dahil olmalıdır” diye konuştu.

Üretim Acil İhtiyaç Diyerek Plansızlığa Göz Yumulmamalı

Yüksek Şehir Plancısı Hüseyin Oflaz, konut üretimindeki bu aciliyete rağmen, yeni konut üretiminin kontrollü ve planlı yapılmaması halinde, bölgesel balonlar ve fiyat dengesizlikleri yaşandığını belirterek, “Konut ihtiyacı acil diyerek plansızlığa göz yumulmamalı. Türkiye’de bugün şehirleşmeyi tartışırken, bir yandan acil konut ihtiyacını gidermeyi, bir yandan da bu inşaatları planlı kentsel büyümeye paralel gerçekleştirmeyi konuşmalıyız” dedi. Hüseyin Oflaz mevcut şehirleşme politikalarının yaratacağı tehlikeleri aşma konusundaki önerilerini de, planlı konut üretimi, yoksul ailelerin ve kırsalda yaşayanların hayat standardını yükseltecek ev ve mahallelerin inşa edilmesi ve çalışma hayatını geliştirecek yeni alanların bölgenin demografik yapısı da düşünülerek kent yaşamına kazandırılması olarak sıraladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

İzmir'de konut satışları %2,7 arttı

14 Mart 2024 Perşembe

Konut satışları 2023'te 17,5 azaldı

19 Ocak 2024 Cuma

İş yerlerine yapılacak kira artış oranı belli oldu

4 Aralık 2023 Pazartesi

Türkiye’de ekim ayında konut satışları azaldı

16 Kasım 2023 Perşembe

Konut Fiyat Endeksi temmuzda yüzde 7,3 arttı

18 Eylül 2023 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun